Belföld

Plágiumbotrányba keveredett a tábornok

Doktori disszertációjának legalább felét máshonnan ollózta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Doktori disszertációjának legalább felét plagizálta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára, a HM Zrínyi Kiadó vezetője, Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy – ezt állítja az Átlátszó Oktatás. A legtöbb esetben szóról szóra, hivatkozás nélkül emelt át részeket korábbi szakirodalmi művekből, illetve internetes cikkekből.

Isaszegi 2011-ben adta le a Debreceni Egyetemen 143 oldalas disszertációját. Az intézmény doktori szabályzata szerint az alkotásnak önálló szellemi terméknek kell lennie, ezért a doktorjelöltön kívül a témavezető is felel. Isaszegi disszertációjának címe „A globális és a regionális biztonsági környezet változásainak hatásai” volt, témavezetője pedig Raffay Ernő, akinek tudományos munkássága főleg Románia újkori történelmével kapcsolatos, 2010 óta pedig főleg szabadkőművesekkel foglalkozik.

Isaszegi Jánosnak egyébként komoly katonai karrierje van, magyar, amerikai és NATO-kitüntetéseket is kapott Irakban végzett missziós tevékenységéért. A Koalíciós Parancsnokságon a koalíciós hadműveletek főnöke volt. Okleveles szakmérnök és közgazdász, és előadásokat tart a migráció témakörében is.

A Debreceni Egyetem rektorhelyettese azt közölte, hogy nem volt tudomásul a plágiumról, de a doktori szabályzat szerint eljárást indítanak, megvizsgálják az értekezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik