Belföld

Mintha kizárná a kormány a politikát az EU-pályázatokból

Megújítanák egy törvényjavaslattal az uniós pályázatok értékelési keretrendszerét, hogy csak a szakmázás számítson, na meg az objektivitás, átláthatóság.

A kormány törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlésnek az uniós pályázatok értékelési keretrendszeréről, ezen belül az állami projektértékelői jogviszonyról – tették közzé kedden az Országgyűlés honlapján.

A javaslat általános indoklása szerint a kormány egy olyan újjászervezett értékelési keretrendszerre tesz javaslatot, ami garantálja, hogy az értékelés kizárólag szakpolitikai szempontok alapján történjen, továbbá biztosítja a bármely külső, piaci szereplő érdekeitől való függetlenséget, a fokozott objektivitást és az átláthatóságot.

A törvényjavaslat egyértelműen rögzíti, hogy az Európai Unió programozási időszakához kapcsolódó támogatási kérelmek tartalmi értékelése olyan közfeladat, amit az állami projektértékelői jogviszonyban állók látnak el.

Meghatározza a közszférában foglalkoztatottak közül azok körét – kormánytisztviselők, köztisztviselők, közalkalmazottak és többségi állami befolyás alatt álló gazdasági társaságnál foglalkoztatott munkavállalók -, akik a jövőben projektértékelés feladatot láthatnak el – áll az indoklásban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik