Belföld

Martin Schulz halálra rémítette a szegedi KDNP-t

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a KDNP Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnökének Szegedet érintő nyilatkozata miatt – jelentette be Haág Zalán, a párt helyi elnöke kedden.

A politikus sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a szegediek megdöbbenéssel értesültek Martin Schulz egy március végi lapinterjúban megjelent kijelentéséről, mely szerint Szeged egy “elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Haág Zalán közölte, a szegedi önkormányzatot vezető szocialisták és személyesen Botka László polgármester sem adott érdemi választ erre a példátlan nyilatkozatra.

A képviselő szerint a helybeliek félnek attól, hogy Botka László és a városvezetés arra készül, hogy “politikai vagy más okokból ellenőrizetlen hátterű és létszámú, a magyar törvényeket nem tisztelő migránstömegeket telepítsen Szegedre.

A politikus ezért a szegedi közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, melyen javasolja, hogy a képviselő-testület utasítsa vissza Martin Schulz nyilatkozatát, deklarálja, hogy az önkormányzat nem kíván Szegedre – sem átmenetileg, sem hosszabb távon – migránsokat betelepíteni, és utasítsa a polgármestert, hogy semmilyen nyilatkozat vagy intézkedéssel ne segítse ezt elő.

A Fidesz helyi szervezete korábban aláírásgyűjtést indított Martin Schulz nyilatkozata miatt. A szegedi városvezetés az erre reagáló közleményében leszögezte, az EP elnöke tavaly áprilisban a menekülthullám tetőzése előtt járt a csongrádi megyeszékhelyen. A vele készült interjúban úgy említette Szegedet mint az emberséges, humánus, európai viselkedés mintapéldája.

A közlemény szerint minden más magyarázat Szegedhez méltatlan és végtelenül ostoba lejáratási kísérlet. Azt feltételezni, hogy egy város polgármestere “külön alkut” tud kötni – nemzetközi egyezmények ellenére vagy azok figyelembevétele nélkül menekülteket letelepítéséről, nemcsak teljes tájékozatlanságról, hanem “rendkívül primitív rosszindulatról” is tanúskodik – áll a korábbi közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik