Belföld

Ma tíz éve Orbánt nagyon megverték

2006. április 5-én rendezték az eddigi utolsó miniszterelnök-jelölti vitát. Emlékezetes este volt: Gyurcsány  Ferenc egészpályás letámadást indított Orbán Viktor ellen, és győzött.

2006-ban,
Magyarországon
Én biztos megtalálom…
(Alvin és a mókusok – Sajnálom)

2006. április 5-én rendezték meg a választások előtti tévévitát, a regnáló miniszterelnök Gyurcsány Ferenc és az ellenzék vezetője, Orbán Viktor között. Az Ipsos akkori mérése szerint a vita előtt a két párt, a Fidesz és az MSZP fej-fej mellett álltak.

A biztos pártválasztók között az év februárjában mindkét párt 29 százalékon állt, márciusra ez a szám 30-28 lett az MSZP javára.

A vita jelentőségét az adja, hogy máig ez volt az utolsó miniszterelnök-jelölti csörte, az utolsó olyan eset, amikor választási helyzetben nem a Fidesz győzött.

2006-ban kiélezett választási szituációban bukott Orbán. Nem lehet azt mondani, hogy ezen a vitán ment el a választás, de nem tudta a maga javára fordítani a helyzetet.

Nem K. O., pontozásos győzelem

A választások első fordulóját négy nappal a tévévita után, április 9-én tartották, az ezt megelőző kampány pedig agresszív, személyeskedő és negatív volt, elég csak a Fidesz “rosszabbul élünk, mint négy éve” szlogenjére gondolni.

A vita során is lehetett attól tartani, hogy a beszélgetés egyszer csak átcsap agresszióba. “Vannak olyan értelmezések, hogy Gyurcsány túlzásba vitte a támadásokat és Orbán nem tudott mit kezdeni ezzel az agresszióval”, mondta Reiner Roland politikai elemző, majd hozzátette:

“Orbánnak az este személyes kudarc volt, Gyurcsánynak személyes győzelem. Nem volt K. O., pontozással nyert a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A pártnak akkor erőt adott, hogy van egy ilyen politikusa.”

Megkérdeztük Gyurcsány Ferencet is, ő hogyan emlékszik a tíz évvel ezelőtti eseményekre.

Élveztem a vitát, arra határozottan emlékszem, hogy Orbán nem nézett a szemembe, a kamerának beszélt,

mondta a volt miniszterelnök a 24.hu-nak.

De 2006 őszéig nem néztem vissza,

tette hozzá.

Gyurcsány azt mondta, ellenzékből Orbánnak könnyebb dolga volt, vagyis lett volna, a vita második felére azonban már úgy gondolta, hogy övé a győzelem.

Előtte csak méregettük egymást.

Reiner ehhez annyit tett hozzá, hogy a nézők menet közben azt érezhették, hogy váratlan, amit látnak.

A politikai szakértők szerint Orbán legnagyobb hiányossága a vita során ugyanis az volt, hogy nem tudta meggyőzni az embereket, például a kampányban elhangzott szlogenekről sem.

“Orbán képtelen volt reagálni az ott elhangzottakra”, mondta az elemző.

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila
Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Szekértábor 2006 óta

“A baloldal akkor egy igazi vezérrel nyert, miközben korábban sokkal inkább a szakértőiség imidzse volt az övék”, mondta a Reiner, ami igaz, de a vita másik hozadéka az volt, hogy azóta mélyült el az árok a baloldal és a jobboldal között, kialakult a két nagy tábor.

Ebben nincs felelősségem. Ha mondjuk az Alcsút legyőzné a Ferencvárost, nem mondhatjuk azt, hogy a Fradit zárják ki a bajnokságból.

Reiner kicsit árnyalja a képet: szerinte a két szavazótábor ekkor fordult végérvényesen egymás felé.

Csak a Fideszen múlik

Tíz év eltelt a vita óta, Orbán azóta nem volt olyan helyzetben, hogy vitáznia kellene, ugyanis valódi kihívó sem volt.

A Fidesz retorikája 2010 óta arra épül, hogy hegemón helyzetben vannak, ők a centrális erőtér közepe, amit csak a két szélebbre lévő oldal veszélyeztet. Ebben a Fidesz a nemzeti ügyek kormányának tartja magát, márpedig ilyen helyzetben nincs miről vitázni, mondta Reiner.

Kérdés, hogy mikor lesz újra miniszterelnök-jelölti vita. A szakértő szerint ez csak a Fideszen múlik.

Ha szorosabb lesz az állás, ha nem egyértelmű a Fidesz győzelme, ha lesz politikai haszna egy vitának, akkor kiáll a kormánypárt.

Érdekes helyzetet teremthet ugyanakkor, ha a baloldal és a Jobbik egyaránt kihívó szerepben lesz, ebben az esetben komoly politikai játszma lehet abból is, hogy kivel vitázzon Orbán, adott esetben ő jelölheti ki ellenfelét.

És Gyurcsány Ferenc lesz-e még miniszterelnök-jelölti vita résztvevője?

“A jó isten se tudja. Most senkit sem biztatnék, hogy nagyobb tétben fogadjon erre”, mondta.

Úgy látja, hogy két eleme is van ennek, a belső ambíció és a külső kényszer, jelenleg pedig egyiket sem tapasztalja.

Mégis, milyen érzés volt legyőzni Orbánt? Gyurcsány erre csak azt mondta:

Semmilyen.

Orbán végül nemcsak a vitát, de a választások is elbukta, Gyurcsány túlélte a 2006-os forró őszt (őszödi beszéd, zavargások), 2009-ben távozott a kormányfői székből.

Megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, kíváncsiak voltunk, hogy Orbán Viktor hogyan emlékezik vissza a tíz évvel ezelőtti vitára, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik