Belföld

MTA-elnök: „Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy tegyünk valamit az oktatás érdekében”

Lovász László, az MTA elnöke szerint azt a rengeteg energiát, mely a pedagógus tüntetések során a felszabadult, közös célokra kell fordítanunk, méghozzá az oktatásügyben.

A Magyar Tudományos Akadémia látta vendégül A jövőért, gyermekeink oktatásáért című konferenciát, ahol Lovász László, az MTA elnöke elmondta: a tanártüntetéseken látható energiát most a tanároknak, a kormánynak és a társadalomnak közösen kell abba az irányba fordítani, hogy valóban lényegesen javuljon a közoktatás helyzete.

Mindnyájan egyetértünk abban, hogy a legnagyobb kincsünk a gyerek, gyermekeink jövője a legfontosabb, és hogy nyitott, gondolkodni tudó, az információt kritikusan szemlélő fiatalokra van szükség. A köznevelés, oktatás helyzete jelentősen romlott, és ez objektíven mérhető például a PISA-felmérésekben vagy az innovációs mutatókban. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy tegyünk valamit az oktatás érdekében.

Lovász szerint az Akadémia nem zárkózik el a rövidebb távú véleménynyilvánítástól sem, részt vesz a köznevelési kerekasztalon. A kormánytól azonban több támogatás kell, és nem csak a tanárok fizetéséről van szó (bár ez is nagyon lényeges, mert vonzóbbá kell tenni a tanári pályát). A közoktatás reformját nem szabad pénzkivonási lehetőségnek tekinteni, ahogyan azt sajnos sok korábbi kormány tette. Még mindig a kormány szerepéről beszélve Lovász László elmondta: nem szabad a mundér becsületét védeni, a hibákat el kell ismerni.tanár

(MTA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik