Belföld

Bora Bora-ügy: meghallgatják a nemi erőszakkal vádolt férjet

Nyíri-Kovács Patrícia és férje, Soo-Il Lee közt évek óta több ország hatóságainak közreműködésével zajló konfliktusban hétfőn a nemi erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolt férfi meghallgatásával folytatódik a büntetőper a II-III. kerületi bíróságon. A nyilvánosságban az érintettek tartózkodási helye miatt Bora Bora-ügyként is emlegetik az országhatárokon átívelő családi viszályt.

A vád szerint a magyar nőt koreai származású, francia állampolgárságú férje rendszeresen bántalmazta már 2009-ben, terhessége alatt, majd kisgyermekük szeme láttára is. Soo-Il Lee 2011-ben feleségét gyermekével a Francia Polinéziához tartozó csendes-óceáni Bora Bora szigetére csalta, ahol tovább bántalmazta a nőt, veszélyeztette gyermekük fejlődését, és elvette útlevelüket, hogy ne tudják őt elhagyni.

Az ügyészség a férjet erőszakos közösüléssel, személyi szabadság megsértésével, kiskorú veszélyeztetésével és közokirattal való visszaéléssel vádolja.

Nyíri-Kovács Patrícia apja, Nyíri Iván 2012-ben a nyilvánossághoz fordult segítségért. Szerinte a férj bűncselekményeket követett el, hazudik, a francia polinéziai hatóságokat pedig ebben az ügyben korrumpálták, nem pártatlanok.

A magyar nőért 2013 elején szót emelt Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője. Polt Péter legfőbb ügyész rövidesen elrendelte a nyomozást. A francia hatóságokkal egyeztetett 2013-ban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, majd a 2014-es kormányváltás után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Kúria ugyanakkor a bontóper kapcsán kimondta, hogy azt Bora Borán kell lefolytatni.

Soo-Il Lee magyar ügyvédje, Janó Christopher közvetítésével többnyire arra próbálta felhívni a magyar nyilvánosság figyelmét, hogy soha nem emelt kezet sem a feleségére, sem a gyermekére, illetve, hogy szerinte az asszony személyes haszonszerzés céljából családjával együtt eltorzította az ügyet.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik