Belföld

Petíció indult a nők elleni erőszak ellen

A magyar állam évek óta késlekedik az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával, pedig ijesztőek a statisztikák.

Petíciót kezdeményezett a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület.

Közleményükben emlékeztetnek: Magyarország 2014 márciusában aláírta az Európai Tanács által 2011-ben elfogadott egyezményt, de még nem ratifikálta. Ez szükséges ahhoz, hogy jogilag is kötelezővé váljon az egyezmény. A ratifikálás előkészítése a témában aktív, az áldozatok valóságát és a nemzetközi jó gyakorlatot ismerő nőjogi szervezetek nélkül zajlik – írják.

Büntetlenül maradnak az elkövetők

Hazánkban milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak áldozatainak száma – közölték az Európai Unió Alapjogi Egyesületének adatai szerint. A szervezet 2014-ben publikált kutatása szerint 28 százalék a 18-74 év közötti korosztályban azon nők aránya, akik áldozatává váltak a fizikai, illetve szexuális erőszak valamely formájában. 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikai, illetve szexuális erőszakot követ el vele szemben.

Ugyanakkor az emiatt indult eljárások száma évente néhány száz, legfeljebb ezres nagyságrendű.

A NANE szerint Magyarországon hiányzik a nők elleni erőszakkal és a családon belüli erőszakkal szembeni átfogó és szakszerű állami fellépés. Az elkövetők számos esetben büntetlenül maradnak, míg az áldozatok biztonságát nem szolgálja a rendszer. A szakemberek képzése, az áldozatokat segítő intézményrendszer és szolgáltatások terén is súlyos elmaradásunk van. Ez emberéletekbe kerül.

Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják ugyanakkor, hogy valós politikai akarattal, átfogó, hatékony és szakszerű fellépéssel a nők elleni erőszak általában, és a családon belüli, párkapcsolati erőszak is felismerhető, kezelhető, megelőzhető és visszaszorítható – áll a közleményben.

Zéró tolerancia

Az Isztambuli Egyezmény zéró toleranciát hirdet: ez alapján a nők elleni erőszak, a családon belüli erőszak nem magánügy, ezek minden formája és fajtája tiltott, a párkapcsolati erőszaktól a szexuális zaklatáson át a kényszerített abortuszig, a fizikai erőszaktól a lelki erőszakon keresztül a szexuális erőszakig. Az egyezményt ratifikáló államoknak ennek megfelelő stratégiát kell kidolgozni és végrehajtani, és biztosítani a szükséges költségvetési forrásokat.

Az egyezmény szerint az oktatás tantervébe be kell emelni többek között a sztereotípia-mentes nemi szerepek, nők elleni erőszak témákat. A megelőzésbe a magánszektort, az infokommunikációs technológiai szektort és a médiát is be kell vonni; köztudatosság-növelő kampányokat kell indítani. A szakembereknek megfelelő képzést kell kapniuk például az erőszak felismeréséről, a nők és férfiak egyenlőségéről, az áldozatok jogairól.

Az áldozatok számára ingyenes, 24 órás segélyvonalat, speciális támogató szolgáltatásokat, és megfelelő menhelyeket kell működtetni, elegendő férőhellyel. A büntetőeljárásokat késedelem nélkül kell lefolytatni. Megfelelő távoltartást, egyéb védelmi intézkedéseket, valamint az érintett hatóságoknál kockázatfelmérést is be kell vezetni. Más intézkedések mellett az állam köteles elismerni, ösztönözni és támogatni a nők elleni erőszakkal szemben fellépő civilszervezetek és civil társadalom munkáját.

A NANE petíciója, mellyel az Isztambuli Egyezmény által előírt átfogó és hatékony fellépést követelik Magyarországon, itt érhető el.

Fenti képünkön: demonstráció a nők elleni erőszak és az áldozathibáztató rendőrségi kampány ellen, valamint az isztambuli egyezmény ratifikálásáért 2014. november 30-án Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik