Belföld

Szőnyeg szélére állították a Fasori Gimnázium tanulóit, mert az iskola előtt demonstráltak

Neumann János szobra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban (Neumann János szobra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban)
Neumann János szobra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban (Neumann János szobra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban)
Hajdó Ákos igazgató felháborodott azon, hogy a Fasori Gimnázium három tanulója szolidaritást vállalt a tanársztrájkkal.

Az evangélikus egyházhoz tartozó Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumnál mindössze három diák vállalt szolidaritást a Tanítanék Mozgalom tiltakozásával, ám az igazgató nem nézte jó szemmel az akciót – számolt be az Eduline. Az iskola egyházi fenntartású, a Tanítanék Mozgalom felhívásához nem csatlakozott a tanárok és a tanulók szélesebb tömege, ám akik mégis így döntöttek, kivívták az igazgató rosszallását.

Hajdó Ákos, mikor tudomást szerzett a három tanuló akciójáról, kiment hozzájuk az épület elé és rövid szóváltást követően közölte: várja őket 9 óra után az igazgatói irodában. Lebanov Barbara, az egyik tiltakozó a portálnak elmondta: az irodában a két igazgatóhelyettes is jelen volt, azt kérdezték tőlük, hogy miért sztrájkolnak, mi bajuk az oktatással.

Azt mondtam, hogy a polgári engedetlenséget kockáztatva magasabb rendűnek tartom a lelkiismereti és szólásszabadsági jogaimat, és ezek gyakorlását, minden felelősséget vállalva felnőtt állampolgárként

– emlékezett vissza a tanuló, aki két társával együtt már elmúlt 18 éves.

A politika tabu

Az igazgató nem értette, miért fáj a fiataloknak az iskolák államosítása, mikor ők egy egyházi intézményt látogatnak, Lebanov Barbara pedig a szolidaritás eszméjével indokolta kiállásukat. Az igazgató közölte a tiltakozókkal, hogy ők egy konzervatív értékrendű egyházi iskolába járnak, és aki más nézeteket propagál, annak nincs helye náluk.

Hajdó Ákos megkérte Lebanovot, hogy az iskola falai között ne politizáljon, a fiatal ennek kapcsán emlékeztette a vezetőt, hogy 2014-ben Balog Zoltán miniszter tartotta az évnyitót a gimnáziumban. Lebanov Barbara azóta úgy érzi: a tanári kar megvetéssel néz rá.

Az Eduline többször megkereste a fővárosi gimnáziumot, azonban Hajdó Ákos elzárkózott a válaszadás elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik