Belföld

Nyakó: A magyar hatóságok megakadályozták a népszavazást

Nyakó István szocialista politikust február 23-án 15-20 kopasz férfi akadályozta meg abban, hogy Erdősi Lászlóné előtt adja le népszavazási kérelmét a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének Indexhez került leveléből kiderül, egy kezdeményezés csak úgy érvényes a szabályok szerint, ha megfelelő számú, egész pontosan 20 és 30 közötti támogató aláírás szerepel rajta.

Mivel ez adatgyűjtésnek minősül, erről Erdősinének is bejelentést kellett tennie a NAIH-nál, amit két nappal népszavazási kérelme előtt, február 21-én tett meg, majd másnap már a kezében is volt az ellenjegyzés.

Nyakó István ugyanerre tíz, a szintén MSZP-s Lukács Zoltán pedig huszonkét napig várt. Szerdán az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Nyakó úgy fogalmazott, ez az egész ügy felháborító, hiszen ha ilyen eset még egyszer előfordul, akkor is hivatkozhat arra Pálffy Ilona hivatalvezető, hogy ő nem csinálhat semmit.

A kopasz urak semmilyen kérdést nem akartak leadni, hiszen ők nem nyújtottak be kérelmet az adatvédelmi hatósághoz

– mondta Nyakó, majd hozzáfűzte, amennyiben nem tesz az NVI vagy az NVB elnök feljelentést, akkor bűnpártolást követnek el.

A magyar hatóságok nemhogy nem álltak a helyzet magaslatán, hanem politikai nyomásra megakadályozták a népszavazást, ami azért borzasztó, mert ezek az intézmények alapvetően a választások tisztaságáért felelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik