Belföld

Csúcshírszerző szervet hozna létre Pintér

24.hu
24.hu

2016. 03. 30. 20:33

Ment eddig a nagy versengés a háttérben a titkosszolgálatok között, ennek vetne véget az új mesterterv. Emellett a polgárok is jól járnának, propagandaanyagokat kaphatnak a nyakukba.
Korábban a témában:

Volt NIBEK, van SZEBEK és lesz TIBEK. Dióhéjban ez az Index cikkének lényege, de persze több is lapul a háttérben. Arról ír a lap egy háttérbeszélgetés alapján, hogy a kormány felmelegítheti Pintér Sándor belügyminiszter 2011-es tervét, hogy a titkosszolgálatok felett legyen egy elemző-értékelő központ. Ennek a neve, na meg a rövidítése változik össze-vissza. A legfrissebb verzió lenne a TIBEK, azaz a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

A fő gond az, hogy több hírszerző szolgálat működik párhuzamosan, ezek pedig versenyeznek is egymással. Így fordulhat elő, hogy nem mindenki kapja meg odafent időben a megfelelő információkat, ezért történhetett meg a romagyilkosságok nyomozásakor, hogy “egymás mellett futottak” a hatóságok, holott az egyes szerveknek értékes információik voltak, csak nem kellett megosztani azokat a másikkal.

Az új csúcsszerv lényege a szűrés lenne, hogy a döntéshozók csak a valóban hiteles, megvizsgált információkhoz jussanak hozzá. A törvények nem változnának, és a TIBEK nem figyelhetne meg, hallgathatna le, csak értékelné a több helyről befutó infókat, majd ez alapján adna utasításokat.

A beszélgetésen Tasnádi László rendészeti államtitkár azt mondta, az összeurópai titkosszolgálat nem működhet, ugyanis a hírszerzések mindig nemzeti kézben vannak, nemzeti érdekeket szolgálnak. Beszéltek még a titkosított kommunikációt nyújtó mobilos appokról, amiket még a fejlesztő-üzemeltető se tudna lehallgatni. Így legfeljebb a Skype-szerű rendszereket regulázhatják meg. Mindenesetre a lehallgatáshoz továbbra is kell majd bírói vagy miniszteri engedély.

Érdekes még, hogy ugyan nincs jele Magyarországon a radikalizálódásnak, a kormány propagandaanyagokat fog kiadni, hogy az emberek észrevegyék, ha valaki durva irányba megy el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.