Belföld

Ácsorgó tanárok alatt rogyhat ma meg a Fidesz rendszere

Az eseményeket élőben közvetítjük, amint elkezdődnek. El ne kapcsolják készüléküket!

Ma reggel nyolckor vagy történik valami a magyar oktatásban, vagy nem. A tanárok mindenesetre egy órára leteszik a krétát, nyolctól kilencig munkabeszüntetéssel tiltakoznak majd az oktatási rendszer ellen. A tiltakozást Pukli István, a zuglói Teleki Blanka gimnázium vezetőjenek hirdette meg március 15-én.

A tiltakozáshoz több tucat iskola csatlakozott, ahol mind azt írták, kimennek szerda reggel az épület elé tüntetni. Persze általános formája a tüntetésnek nincs:

  • lesz, ahol álldogálnak,
  • lesz, ahol fát ültetnek,
  • lesz, ahol szemetet szednek.
  • vagy élőláncoznak majd.

Azt viszont fontos tudni, hogy ez nem sztrájk. Erre Pukli is többször figyelmezetett. Jogi szempontból a tanárok szerda reggeli akciója törvénysértés:

polgári engedetlenség.

Az Eötvös Károly Intézet ezt írta róla az Index szerint:

az akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok alapján kell megítélni, hanem a résztvevők cselekedetének jogi mérlegelése során a véleménynyilvánítás szabadsága és a polgári engedetlenség szempontjait együtt kell figyelembe venni.

A tüntetés céljairól a Tanítanék mozgalom részletesen is írt. 

A március 30-ai tiltakozás célja, hogy további nyomást gyakoroljunk a kormányra annak érdekében, hogy kezdje meg az oktatás teljes reformját a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának azonnali teljesítésével, hiszen ahhoz hogy érdemi változások történjenek, először ezt a 12 pontot kell sürgősen teljesíteni.

Az említett 12 pontot itt lehet megtalálni minden követeléssel együtt. Az esemény Facebook-oldalát itt találhatja meg. 

A kormány az utolsó pillanatig próbálkozott azza, hogy a tanárokat lebeszélje a tüntetésről. Balog miniszter péntekre igazgatói konferenciát hívott össze, a Magyar Időkben pedig még ma is olyan cikkek jelentek meg, hogy nagyobb hatalmat kapnának a tanárok. 

tuntetes
Kattintson a képre, hogy megnézhesse, hol lesznek tüntetések!

Sőt, Rétváry Bence már azt is bejelentette, hogy teljesen megszűnik a Klik. Csak aztán kiderült, hogy nem teljesen, és meg sem szűnik, csak átalakul.

Palkovics László oktatási államtitkár az ATV-n mondta el, hogy nem tudni, mi fog történni azokkal, akik ma tiltakozni fognak, de szerinte ma Magyarországon egyetlen tanárnak sem kell félnie.

Erre mi is kíváncsiak vagyunk, ezért az eseményeket nyolctól élőben közvetítjük majd. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik