Szent István-díjjal tüntették ki Pozsgay Imrét
Belföld

Nekrológot közölt Pozsgay Imréről a Frankfurter Allgemeine Zeitung

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 29. 11:39

A tekintélyes konzervatív német lap szerzője, Stephan Löwenstein írásában úgy vélte: jellemző a mai magyarországi helyzetre, hogy “még történelmi szereplőket is táborhoz tartozás szerint méltatnak”.

Az 1989-es fordulat “úttörői” közül Horn Gyula “a baloldalnak és a liberálisoknak minden, a nemzeti konzervatívoknak semmi”, Pozsgay Imrét pedig “a baloldal hatalma idején +elfelejtették+”, holott a napokban elhunyt politikus “a diktatúrától a demokráciába vezető fordulat úttörője volt, mert megkérdőjelezte a kommunisták egyeduralmi igényét”, írta Stephan Löwenstein.

Kifejtette, hogy Pozsgay Imrét a nyolcvanas években “kitaszították a kormányból”, és egy “fogatlan” intézmény, a Hazafias Népfront élére helyezve “félreállították”, de a politikus reformtörekvéseinek eszközévé változtatta a szervezetet.

Hozzátette, hogy Pozsgay Imre nyilvánosan népfelkelésnek nevezte az ellenforradalomnak pecsételt 1956-os forradalmat, és fővédnöke volt a páneurópai pikniknek, amely az egykori NDK sok lakójának lehetővé tette “a spontán menekülést Nyugatra”.

Ugyanakkor “a liberális pártok keresztülhúzták” azt a tervét, hogy megpályázza az államfői tisztséget, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője. Hozzáfűzte egyebek között azt is, hogy Pozsgay Imre a Magyar Demokrata Fórum “kezdeményezője” volt.

Stephan Löwenstein nekrológjában hozzátette, hogy Orbán Viktor 2010-es választási győzelme után bevonta Pozsgay Imrét az alaptörvény kidolgozásának folyamatába, ez azonban “valójában Orbán pártügye maradt”.

Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár életének nyolcvanharmadik évében pénteken hunyt el. 1976-80-ig kulturális, 1980-82-ig művelődési miniszter volt, a kormányba 1988-ban került újra államminiszterként. 1989 januárjában, a pártvezetők közül elsőként, az 1956-os forradalmat népfelkelésnek nevezte. 1989 augusztusában ott volt a soproni páneurópai pikniken, amelynek keretében több száz keletnémet jutott ki Nyugatra.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Eger, 2017. május 25.
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (k), Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője (b) és Dányi Gábor Zoltán európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár (j) a fejlesztéspolitikai egyeztetésen az egri városházán 2017. május 25-én.
MTI Fotó: Komka Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.