Belföld

Minden napra jut egytucatnyi zaklatás

A pszichológus szerint ezek az esetek abból fakadnak, hogy vannak férfiak, akik azt gondolják, joguk van birtokolni egy nőt.

Évente több ezer zaklatást regisztrálnak a hatóságok, és még több eset lehet, amelyből nem születik feljelentés – írja a VS.hu. Sokan nem értik, mi a gond azzal, ha folyamatosan hívásokkal, üzenetekkel bombáznak valakit, akit szeretnének megtartani vagy megszerezni, pedig büntetendő, amit tesznek.

2015-ben 4403 ilyen eset jutott a hatóságok tudomására. A bíróságtól megszerzett adatokból kiderül: a legtöbb zaklató nőtlen, utána jönnek az elváltak, majd a házasok és az élettársi kapcsolatban élők. Évente 60-80 ember kerül börtönbe zaklatás miatt, 2014-ben volt olyan, aki több mint öt évet kapott.

A sértettek túlnyomórészt nők, de vannak férfi áldozatok is. Kuszing Gábor, a Stop-Férfierőszak projekt pszichológusa szerint tévhit, hogy a szakítás hozza elő valakiből a „zaklató énjét”, az ilyen esetek abból fakadnak, hogy vannak férfiak, akik azt gondolják, joguk van birtokolni és zaklatni egy nőt. Olyan esetek is előfordulnak, hogy korábban semmilyen kapcsolat nem volt a férfi és nő között, csak egy találkozás, netán egy interneten látott kép miatt válik a nő célponttá.

A zaklatók viselkedése a pszichológus szerint egyértelműen a patriarchális társadalmi berendezkedésből fakad. Problémának nevezte, hogy a törvény nem minősíti világosan zaklatásnak, amikor valaki a volt párja ellen indokolatlan jogi eljárásokat indít, noha ez igen jellemző a partnerbántalmazó férfiakra. A zaklatásnak akkor szokott vége lenni, ha az áldozatot már nem lehet elérni, vagy az elkövetőre ráijeszt a törvény – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik