Belföld

Megvédte a mundér becsületét az EMMI

emmi (Array)
emmi (Array)
Végül csak 3-8 milliárd forint TIOP-támogatást tarthat vissza az unió az Öveges-program szabálytalanságai miatt, persze hála ezért a minisztériumnak.

Egy rakat EU-támogatást tart vissza az unió, mert szabálytalanságokat tárt fel az Öveges-program körül, legalábbis ezek a hírek járták be a napokban a magyar sajtót. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kedden közleményben reagált ezekre a – szerintük hamis – vádakra.

Az EMMI eszerint 2014-ben vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programot (TIOP), ami hemzsegett a hibáktól. “A leszerződött, több mint 550 milliárd forintnyi projekt többsége el sem tudott indulni, a pályázók 85%-a nem jutott hozzá a forráshoz” – írják.

A minisztérium munkához látott, több száz szerződés módosításával és 73 szabálytalansági gyanúbejelentéssel elérték, hogy az Európai Bizottság már csak 10-15 százaléknyi tételre kért intézkedést. Ennek egy részére vonatkozik a mostani, 36 milliárd forintnyi kifizetés leállítása. Az EMMI szerint a magyar hatóságok fel voltak készülve a lépésre, “egyetlen euró lehívása sem kerül veszélybe”, az eljárás folyik.

A TIOP-ot várhatóan 3-8 milliárd forint közötti értékben korrigálják, de ez a minisztérium szerint nem jelent majd veszteséget a költségvetésnek. Mindez azért, mert a programot átdolgozták úgy, hogy ne kelljen plusz pénzeket bevonni abba. A projektek ráadásul tavaly befejeződtek, így az operatív programot nem érinti a felfüggesztés. És íme a végső, minden vivő indok:

A felfüggesztés és az úgynevezett „Öveges program” között semmilyen összefüggés nem lehetséges, mert az „Öveges program” nem a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) terhére valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik