Belföld

Százak lépték át a határt illegálisan a hétvégén

Háromszázhúsz határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 140, szombaton 66, vasárnap 114 migránst fogtak el.

Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, azonban februárban és márciusban is előfordult olyan nap, hogy kétszáznál is több migránst tartóztattak föl. Hétfőtől vasárnapig 822 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten – március 14-től 20-ig – ez a szám 529 volt.

Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak a magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

Pedig “hermetikusan” le van zárva a határ

A magyar-szerb határ hermetikusan le van zárva az illegális bevándorlók előtt – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese hétfőn Ásotthalom közelében.

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy Benkő Tibor vezérkari főnökkel tett határlátogatása után elmondta: a 174 kilométeres magyar-szerb határon több mint ezer rendőr és katona teljesít szolgálatot.

A tábornok közölte, idén eddig 5589 határsértőt tartóztattak föl, míg tavaly a hasonló időszakban 29 500 volt az elfogottak száma. Hozzátette: a hétvégén 320 határsértőt fogtak el, hétfőn késő délelőttig pedig kétszázhúszat.

Benkő Tibor vezérezredes azt mondta: a határon szolgálatot teljesítő katonák jól felkészültek, motiváltak, alapvető feladatuk a rendőri munka támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik