Belföld

LMP: felgyorsíthatja vidék elnéptelenedését a csok

Sokan arra használják majd azt, hogy egy kistelepülésről egy nagyobba költözzenek - véli a párt.

Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati szakszóvivője szerint a csok nem fog segíteni a “leszakadó” kistelepüléseken, sőt tovább nőhetnek a területi különbségek. Az eddigi tapasztalatok szerint az igénylők harmada, fele budapesti vagy Pest megyei és ezeken kívül is szinte csak a jobb helyzetben lévő nagyvárosokból jelentkeztek a támogatásra.

A csok abban az esetben járulhatna hozzá az elvándorlás megállításához, ha összehangolnák a vidékfejlesztést, munkahelyteremtést és a közszolgáltatás javítását célzó intézkedésekkel – hangsúlyozta a politikus.

Ma az adózók fele a létminimum alatt keres, így hiába vállalnának gyereket, nem engedhetik meg maguknak. Ezeken a családokon nem fog segíteni a csok, hiszen a legtöbbjük nem is mer bevállalni egy tízmilliós hitelt

– mondta Gerstmár Ferenc.

Az LMP szerint előbb fel kell számolni a “dolgozói szegénységet”, csökkenteni kell az átlag alatt keresők foglalkoztatásának terheit, és be kell vezetni az “igazságos” többkulcsos adórendszert, a minimálbért pedig adómentessé kell tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik