Belföld

Szekszárdi főorvos: húsevő baktérium fertőzi a pécsi kórház betegeit

Dr. Almási István, a szekszárdi Balassa János Kórház higiénikus főorvosa számolt be a Borsnak a pécsi kórházban uralkodó elképesztő állapotokról. A lap pénteki számában megjelent cikkben az orvos azt állítja, hogy a Pécsről Szekszárdra szállított betegeket elsőként végbélkenetvétel várja náluk, ugyanis szinte mindegyiküknek húsevőbaktérium-fertőzése van. A szekszárdi intézmény állítása szerint a pécsi kórház személyzete nem tartja be az alapvető higiéniai szabályokat,

például nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így baktérium szabadon fertőz az intézményben.

Dr. Almási István szavai szerint január eleje óta tapasztalják, hogy megszaporodott a fertőzések száma azoknál, akiket Pécsre küldenek valamilyen beavatkozásra. Az elmúlt negyed évben kétszáz ilyen betegen végeztek szűrővizsgálatot és a szokásosnál több esetben mutatták ki fertőző, fokozottan antibiotikum rezisztens baktérium valamelyikének jelenlétét.

Az orvos szerint a problémát már többször is jelezték, ám a fertőzések száma nem változott. Pedig Almási doktor szerint a fertőzések megelőzhetőek lennének a higiéniai hozzáállás megváltoztatásával. A lap megkérdezte a pécsi klinika higiénikusát is, de dr. Rauth Erika nem kívánt megszólalni az ügyben, pedig a Pécsi Tudományegyetem Főigazgatói Hivatala őt nevezte ki nyilatkozattételre.

Képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik