Belföld

Kurta véget érhet a köztéri TEK-erőfitogtatás

Nem teketórázik a kormány, tekintettel lesz a közhangulatra, amikor a TEK-et visszatereli a bázisokra. Nincs politikai haszna a köztéren létüknek és drága is. Hamarosan felsóhajthatunk: elmenTEK.

A második legsúlyosabb terrorfenyegetettségi szintet hirdette ki a kormány kedden, a brüsszeli terrortámadások után. Hamar elmondták az illetékesek, hogy nem fenyegeti közvetlen veszély Magyarországot, de azért nyugodjon meg mindenki, fegyveres rendőröket és terrorelhárítókat vezényelnek a forgalmasabb helyekre.

A TEK páncélozott csapatszállítói és géppuskás járőrök kezdtek cirkálni a reptéren, a metrókban és a nagyobb tereken, de ez nem fog örökké tartani. A VS.hu arról ír, hogy egy kormányzati illetékes szerint csak lélektani hatása van a jelenlétnek, ami egy terroristát sem tartana vissza a robbantástól (mint láthattuk szerdán, simán kiraboltak egy bankot is a Blaha Lujza téren).

A TEK-es akció ráadásul túl sokba kerül, így rövid úton visszahívják majd az elitosztagot. A tisztviselő így nyilatkozott:

Rengeteg túlórapénzt kell kifizetnünk ilyenkor, és arról egyelőre sehol nem esett szó, hogy akár a rendőrség, akár a honvédség, esetleg a TEK pluszforrásokat kap ennek fedezetére.

A lap megjegyzi, tavaly decemberben visszakérte a belügy a határon szolgálatot teljesítő rendőröktől az extrapénzt, volt aki 250 ezer forintot fizetett vissza.

A forrás elmondta, politikai haszna sincs a TEK-esek utcán tartásának, mert megszokják az emberek, így nem tudják fenntartani a kívánt hatást. A kormány várhatóan fel-le fogja ráncigálni a terrorfenyegetettség szintjén, ami látványosabb, mintha egy helyben tartaná. Most a kormány a komolyan törvénykező arcát fogja felvenni, egy csomó, a biztonsághoz kapcsolódó javaslat zúdulhat az Országgyűlésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik