Belföld

Agyonverte élettársa kisfiát, mégis szabadlábon hagyták

itelet(210x140).jpg (Array)
itelet(210x140).jpg (Array)
A devecseri családhoz rendszeresen járt a családgondozó és a védőnő. Látszott, hogy baj van, mégsem intézkedtek. Az anyát is megvádolták.

Hiába járt hozzájuk a családgondozó, a védőnő, hiába látta a háziorvos és látogatták a rokonok, mégis több mint két hónapon keresztül vertek egy csecsemőt egy devecseri családban, amíg meg nem halt – írja az Abcúg. Eltörték a kezét és a bordáit, megégették kamillázás közben, és a fejét súlyos sérülés érte. A hivatalok tagadják, hogy bármiről tudtak volna, a szomszédok és rokonok elfordították fejüket. Az ügyészség szerint a mostohaapa volt a tettes, akitől retteg volt párja, de mostanáig mégis szabadlábon védekezhetett.

Az anyát is megvádolták

A szomszéd azt mondta: ő nem sokat tud a családról, csak akkor figyelt fel, amikor 2014 augusztusában két szirénázó mentőautó állt meg a ház előtt. Az egyik vitte el a héthónapos kisfiút. A gyermeknél agyvérzést állapítottak meg, a mentőben már kómában volt. A kórházi orvosok vették észre, hogy két helyen is el volt törve a karja, három helyen a bordái, és égési sérülések voltak a testén, az agyában pedig már az agyvérzés előtt is olyan sérülések voltak, amelyek miatt egész életében fogyatékosként kellett volna élnie.

A baba azután szerezte a sérüléseket, hogy édesanyjával és két idősebb testvérével Devecserre, az anya élettársához költöztek. Az élettársat kiskorú sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolják, de az anyát is megvádolták azzal, hogy nem segített saját gyermekén. Az agresszív férfi a nőt is folyamatosan bántalmazta.

Nem vitték kórházba

A családsegítő szolgálatok tudták, hogy a babával baj van, nem fejlődik megfelelően, a szülők pedig többszöri felszólításra sem viszik orvoshoz – derült ki az ügy tárgyalásának első két napján. A védőnő az első látogatáson mosolygós, jól fejlődő babának látta a gyermeket, a következő alkalommal azonban már azt tapasztalta, hogy fogyott. Javaslatokat tett a gyermek táplálására, de a család ezt nem fogadta meg. Az egyik helyi orvos kórházba is utalta a kisfiút, de nem vitték el.

Az ügyből azután lett rendőrségi nyomozás, majd vádemelés, hogy az orvosok a kórházban alaposan megvizsgálták a kisfiú sérüléseit. A férfi a vádirat szerint az anya és gyermekei odaköltözése után nem sokkal elveszítette állását, és mindannyiukkal agresszíven kezdett viselkedni. Verte a nőt és a három gyermeket is, nem engedte, hogy a kisfiút rendesen etesse az anyja, és orvoshoz sem engedte, azzal fenyegetve, hogy ha megteszi, elveszik tőlük a gyerekeket.

Nem találkozhat gyermekeivel

A férfi a tárgyalás során tagadta, hogy verte volna a gyerekeket. Az asszony, akit segítség elmulasztásával vádolnak, többször sírva fakadt, azt mondta: volt élettársa megfélemlítette és bántalmazta, és még a kisfia halála után is csak csellel tudott megszökni a házból, azt mondta, hogy a gyámhivatalba kell mennie. „Nekem kuss volt a nevem” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon sajnálja, hogy nem tudott hatni a férfira és nem kért segítséget.

A megyei gyámhivatal az eset után vizsgálatot rendelt el. A családgondozó figyelmeztetést kapott, mert nem javasolta időben, hogy emeljék ki a gyerekeket a családból, de nem rúgták ki, egy idő után vezető beosztásba is került.

Az anya a kisfiú halála óta elszökött a férfitól. Két idősebb gyereke nevelőszülőknél van, tilos velük találkozniuk. Szüleivel sem találkozhat, ők ugyanis magukhoz akarják venni a gyerekeket, de ez csak akkor lehetséges, ha minden kapcsolatot megszakítanak lányukkal, különben elutasítanák a kérvényüket.

Védője szerint még meg is úszhatja a férfi

A férfi a tárgyalás megkezdéséig szabadlábon volt, pedig a rendőrségi kihallgatások ideje alatt sokszor kereste a nőt, azt akarta, hogy beszéljék meg, mit mondanak a hatóságok előtt. A nő azt mondta, nem válaszolt neki, és tartott tőle, hogy rátalál az új lakhelyén. Végül csak a tárgyalás kezdetekor rendelte el a bíró a férfi előzetes letartóztatását, azt is csak azért, mert nem volt pénze bebuszozni a bíróságra, így lekéste a tárgyalást.

Védője szerint a férfinak „szerencsés esetben” csak gondatlanságból elkövetett emberölésért kell felelnie, aminek a maximális büntetési tétele öt év, de ha megállapítják a szándékosságot, húsz évet is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik