Belföld

Szörnyen bánt állataival a neves magyar macskatenyésztő – Fotók

Több lakossági bejelentés érkezett az Állatvédőrséghez egy Maine Coon szaporítóval kapcsolatban. A tőle vásárló gazdák arra panaszkodtak, hogy a cicák genetikailag öröklődő szívbetegségben  szenvednek ami korai halálukat okozza, általában nem élnek tovább 2-3 évnél. Sokan jelezték azt is, hogy a 200-250 ezer forintért megvett macskák után nem kaptak számlát. A szervezet azt írja, keresgéléseik nyomán kiderült, hogy az említett szaporító valójában egy nagyon neves “tenyésztő” aki a macskáival sorra nyeri a versenyeket. Vásárlói nem is sejthették, hogy beteg állatokat vesznek. Hogy ki ő, személyiségi jogok miatt nem hozhatják nyilvánosságra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartott próbavásárlást tartott a szaporítónál.  Mivel számlát nem kaptak, az adóellenőr megtette az ilyenkor szokásos lépéseket, majd az Állatvédőrség kollégája felmérte az állatok állapotát. A 75 négyzetméteres panellakás körülbelül 45 négyzetméteres “hasznos alapterületén” összesen huszonhárom macskát találtak, illetve öt parlagi galambot, egy törpe nyulat és egy csincsillát. Azt írják, hatóságilag sajnos nem volt indokolt a jobb állapotú cicák elszállítása, ötöt tudtak elhozni, akik sürgős orvosi ellátásra szorultak.

Köztük volt egy 13 éves, valaha szebb napokat látott, minden oltással rendelkező kandúr, akinek már egyáltalán nincs foga és a teljes testfelületén gombás. Elvittek egy 9 éves nőstény cicát akinek gennyes méhgyulladása van és azonnali műtétre szorul. Gondozásukba került egy 10 éves, nagyon sokszor ellett, egészségesnek tűnő anya cica két növendék kölykével akik közül az egyik gombás bőrbeteg a másik pedig borzasztóan taknyos, szemei-fülei csúnyán gyulladtak és súlyosan alultáplált.  A galambok karma túlnőtt, egyikük nagyon beteg, a nyuszi emlődaganatos, körmei túlnőttek. Őket is vitték, a csincsillával együtt.

maine coon 2
Fotó: Állatvédőrség

A helyszínen jegyzőkönyv készült amely tartalmazza, hogy egy hónap múlva állatvédelmi ellenőrzést tartanak. Addigra a tulajdonosnak számos dolgon változtatnia kell: javítani az állatok tartási körülményein, valamennyi macskánál el kell végeztetnie a a HCM szűrést és amelyik állatnál bebizonyosodik a betegség jelenléte, azokat ki kell vonni a tenyésztésből, ivartalanítani kell és kizárólag hobbi célra értékesíteni. Az állomány számát is csökkenteni kell maximum 10-12 egyedre, a terület nagyságának megfelelően.

törpenyúl
Fotó: Állatvédőrség

Az Állatvédőrség hangsúlyozza, az állatok jelenleg orvosi kezelés alatt állnak, így nem lehet őket örökbe fogadni.  További képeket itt talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik