Belföld

„Semmi különös” – Március 25-én startol a Magyar Sajtófotó Kiállítás 2016

24.hu
24.hu

2016. 03. 23. 09:24

Korábban a témában:

Ismét Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílik meg a 2016-os Magyar Sajtófotó Kiállítás, melynek egyik díjazott sorozata a „Semmi különös” címet viseli, ez pedig az idei fő tematika ars poeticája is lehetne, hiszen az alkotó munkái a társadalom peremén létüket tengető emberekről szólnak.
Mert sajnos „nincs ebben semmi különös”…

A 34. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásainak legtöbbjét az elmúlt év egész Európa jelenét meghatározó vándorlásai, a migrációs hullám, a háborúk és a rengeteg kérdőjel ihlette.

2015 ugyanis oly mértékben hozott újat a migrációs hullám megindulásával, hogy annak mind közvetlen eseményei, mind közvetett hatásai megmásíthatatlan változásokat indukáltak, s e folyamatnak 2016 elején is legfeljebb tehetetlen szemlélői lehetünk.

Menekültválság mint sajtófotó-kategória

A Magyar Sajtófotó Kiállítás 2016 abból a szempontból mindenképpen újat hoz a korábbi évek tárlataihoz képest, hogy a szervezők külföldi mintára beiktattak egy – az említett témakör megfelelő tematizálásának céljából – külön kategóriát is Menekültválság címmel.

A cél azonban ezúttal is ugyanaz, mint minden évben: a lehető legtöbb perspektívából, a fotós szemével bemutatni mindazt, amit mi magunk is ismerünk többé-kevésbé, hallunk róla, olvassuk a kapcsolód cikkeket, s nézzük, hallgatjuk a híradásokat, de sokszor, mint abszolút kívülállók, nem érzékelhetjük mindezt esszenciálisan.

Ellentétben a sajtófotósokkal, akik sokszor életük kockáztatásával is ott vannak a világban mindenütt, ahol történik valami fontos.

Semmi különös? Nos, 2015-ben szinte minden hétre jutott valami, melyről legkevésbé sem juthatott eszünkbe ez a szókapcsolat, talán még annak ellenére sem, hogy az ember idővel hajlamos csupán legyinteni egyet.

Magyar Sajtófotó Kiállítás, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. 2016. 03.25-05.14.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.