Belföld

Feltöltötték a Tisza-tavat

Minden eddiginél korábban, a szokásosnál három héttel előbb megvan a nyári vízszint.

Az elmúlt hetekben a Tiszán levonult árhullám tette lehetővé a szokatlanul korai vízszintemelést, mely így március 6-án kezdődött és a megszokott egy hónapos időtartamnál lényegesen gyorsabban, alig két és fél hét alatt befejeződött.

Szerdára a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározó vízszintje megközelítette a 720 centimétert, amely több, mint egy méterrel magasabb a téli vízállásnál – mondta el Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke.

A kora tavaszi árhullám a Közép-Tiszán megközelítően azonos volt a tó nyári vízállásával, ezért annak levonuló, már hordalékban szegény periódusában könnyebb és gyorsabb volt a tározóteret fokozatosan több tízmillió köbméternyi vízzel feltölteni.

Késő ősszel a téli időjárásból fakadó veszélyek csökkentése és a tavon kialakuló jégtakaró partrombolásának megakadályozása érdekében előbb 590, majd 620 centiméter körüli értékre apasztották a tavat.

A szokatlanul korai nyári feltöltésnek köszönhetően előbb induló idegenforgalmi szezon gazdaságilag is előnyös a térségnek, míg halgazdálkodási, valamint halélettani és ökológiai szempontból ugyancsak kedvező hatású – hangsúlyozta Fejes Lőrinc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik