Belföld

Nagy népszavazási reformot szeretne az NVB

Könnyítené a népszavazási kérdések benyújtását a Nemzeti Választási Bizottság javaslata. A Kúria pl. dönthetne nyilvánosan a felülvizsgálati kérelmekről.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több megoldási lehetőséget tartalmazó javaslatcsomagot dolgozott ki a népszavazási törvény módosítására, amit kedden elküldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormány népszavazási szabályozásért felelős tagjának.

Patyi András közleményében azt írta, miután Orbán Viktor és Trócsányi László igazságügyi miniszter felkérte az NVB-t, hogy a február 23-ai események okán tekintsék át a népszavazási eljárás szabályait, és tegyenek javaslatot a módosításokra, a testület tagjai szakmai egyeztetést tartottak és több megoldási lehetőséget tartalmazó javaslatcsomagot dolgoztak ki. A testület nem támogatott olyan megoldásokat – mint például a kezdeményező választópolgárok számának növelése vagy illetékfizetési kötelezettség bevezetése -, amelyek bármilyen módon megnehezítenék a népszavazási kérdés benyújtásának feltételeit.

Maradna a párhuzamossági moratórium

A bizottság tagjai abban is egyetértettek, hogy a népszavazási kérdések hitelesítésével kapcsolatos eljárások jogerős lezárásának pontos szabályozása alapvető követelmény, ezért a bizottság felvetette, hogy a Kúria eljárása legalább részben legyen nyilvános, azaz a bíróság nyilvánosan döntsön a felülvizsgálati kérelemről és döntését nyilvánosan hirdesse ki. Egy másik felvetés szerint a Kúriának rá kellene vezetnie a jogerőre emelkedés időpontját a közzétett végzésre. Technikai megoldásként merült fel a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapun keresztül történő benyújtása is.

A bizottság több tagja a párhuzamossági moratóriumot fenntartaná, de azt nem a népszavazásra javasolt kérdés benyújtásának időpontjához kötné, vagyis a tárgyköri védettség az elsőként jogerősen hitelesített kérdéshez, a jogerő időpontjához kötődne. Ez a javaslat a népszavazást kezdeményezők számára párhuzamos aláírásgyűjtésre adna lehetőséget, amelynek előnye, hogy megszüntetné a kérdés benyújtásakor a szervezők között fennálló versenyt, és versenyhelyzetet csak a 200 ezer aláírás összegyűjtése során teremtene.

A bizottság megfontolásra javasolta azt is, hogy a párhuzamossági moratórium beálltát a lehető legkésőbbi időponthoz, az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatához kössék. Mindezeken túl a bizottsági javaslatcsomag számos olyan törvénymódosítást vetett fel, amelyeket az országos népszavazás előrelátható és biztonságos működéséhez az NVB tagjai elengedhetetlenül szükségesnek tartottak.

A demokrácia fekete napja

Február 23-án délelőtt tömegjelenet volt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként egy magánszemély, Erdősi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust, a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több kopasz férfi akadályozta politikusukat.

Másnap Orbán Viktor bejelentette: azt kezdeményezi, hogy az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A miniszterelnök azt mondta, mivel nem a február 23-i volt az első eset, “kénytelenek vagyunk azt a következtetést levonni, hogy ilyen helyzetek azért alakulhatnak ki, mert a vonatkozó törvényi előírások nem jók”. A szabályok ma nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal – közölte Orbán, aki ezért kezdeményezte, hogy az NVI, illetve az NVB tegyen javaslatot a “szerencsétlen” előírások megváltoztatására.

A Nemzeti Választási Iroda szintént kedden küldte meg a kormánynak a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatait, ebben kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik