Belföld

Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utaló információknak kell lenniük

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 22. 12:22

Ezt jelenti a 2-es terrorfokozat.

Pintér Sándor kedden a Parlamentben elmondta: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát. A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, mi történt pontosan Brüsszelben, mi várható Európa más országaiban – írja a kormány honlapja.

A kormány ősszel szabályozta újra a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjét. A november 20-án hatályba lépett kormányhatározat szerint az 1-től (alacsony) 4-ig (kritikus) terjedő skálán az 1-es jelenti a legmagasabb készültséget. Eddig a 3-as (közepes) fokozat volt érvényes.

A most bejelentett 2-es (magas) fokozat akkor rendelhető el, ha ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre. A következő fokozat akkor rendelhető el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el, vagy pedig Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.

A kormányhatározat szerint a belügyminiszter – csak rendkívül sürgős esetben – dönthet a Nemzetbiztonsági Kabinet egyetértése nélkül a különböző fokozatok elrendeléséről. Ilyenkor a jóváhagyás utólag is beszerezhető. A belügyminiszternek a mostani 2-es (magas) „fokozatot a fenyegetettségi szint fennállásáig, illetve mindaddig fenn kell tartani, amíg az ellenőrzött információk nem utalnak a fenyegetettség szintjének csökkenésére, illetve megszűnésére.”

1-es (kritikus) fokozatot a következmények felszámolásáig, az elkövetők felderítésére, elfogására és további terrorcselekmények megakadályozására kidolgozott intézkedések bevezetéséig, illetve mindaddig fenn kell tartani, amíg az elkövetők felderítése és elfogása, valamint további terrorcselekmények elhárítása érdekében a bevezetett intézkedések végrehajtása szükséges. Bármely fokozat bevezetésekor – szükség szerint – az azt megelőző fokozat rendszabályai is végrehajthatók. A TEK főigazgatója, mint a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB) elnöke gondoskodik a testület aktivizálásáról, illetve – ha indokolt – a TKB működési folyamatosságának a fenntartásáról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.