Belföld

Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utaló információknak kell lenniük

Ezt jelenti a 2-es terrorfokozat.

Pintér Sándor kedden a Parlamentben elmondta: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát. A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, mi történt pontosan Brüsszelben, mi várható Európa más országaiban – írja a kormány honlapja.

A kormány ősszel szabályozta újra a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjét. A november 20-án hatályba lépett kormányhatározat szerint az 1-től (alacsony) 4-ig (kritikus) terjedő skálán az 1-es jelenti a legmagasabb készültséget. Eddig a 3-as (közepes) fokozat volt érvényes.

A most bejelentett 2-es (magas) fokozat akkor rendelhető el, ha ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre. A következő fokozat akkor rendelhető el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el, vagy pedig Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés.

A kormányhatározat szerint a belügyminiszter – csak rendkívül sürgős esetben – dönthet a Nemzetbiztonsági Kabinet egyetértése nélkül a különböző fokozatok elrendeléséről. Ilyenkor a jóváhagyás utólag is beszerezhető. A belügyminiszternek a mostani 2-es (magas) „fokozatot a fenyegetettségi szint fennállásáig, illetve mindaddig fenn kell tartani, amíg az ellenőrzött információk nem utalnak a fenyegetettség szintjének csökkenésére, illetve megszűnésére.”

1-es (kritikus) fokozatot a következmények felszámolásáig, az elkövetők felderítésére, elfogására és további terrorcselekmények megakadályozására kidolgozott intézkedések bevezetéséig, illetve mindaddig fenn kell tartani, amíg az elkövetők felderítése és elfogása, valamint további terrorcselekmények elhárítása érdekében a bevezetett intézkedések végrehajtása szükséges. Bármely fokozat bevezetésekor – szükség szerint – az azt megelőző fokozat rendszabályai is végrehajthatók. A TEK főigazgatója, mint a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB) elnöke gondoskodik a testület aktivizálásáról, illetve – ha indokolt – a TKB működési folyamatosságának a fenntartásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik