mtva magyar televízió (Array)
Belföld

Antenna Hungária, visszadátumozás – Kikerülheti az MTVA a közbeszerzéseket

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 21. 12:13

A Mérték Médiaelemző Központnak szúrt szemet, hogy a 2014 óta állami tulajdonban lévő Antenna Hungária (AH) felvásárolta a Liga TV Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mobil közvetítési üzletágát, ami már csak azért is érdekes, mert a műsorterjesztő AH a műsorok felvételével, közvetítésével foglalkozó vállalkozást vásárolt meg. A Mérték elemzése emlékeztet: a médiatörvény szerint az MTVA nem minősül audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatónak (az a Duna Médiaszolgáltató Zrt.), így nem mentesül a közbeszerzések alól. A cikk szerint ezzel „a saját csapdájába esett a médiapolitika” és alighanem

most mindenféle kerülőutakat kell találni a közmédiában a közbeszerzési törvény kicselezésére, és ennek egyik megoldása lehet, ha egy olyan állami vállalat tulajdonába kerül néhány fontos beszállító, ahol nagyvonalúan eltekintenek a közbeszerzéstől.

Gubanc gubanc hátán

A Mérték közérdekű adatigényléssel fordult az MTVA-hoz és az Antenna Hungáriához. Az MTVA válasza szerint valamivel több mint két év alatt összesen 13 szerződést kötöttek a Liga TV Kft.-vel, 2014-ben közel 66 millió forint, 2015-ben mindössze 9,5 millió forint értékben. Két szerződés esetében pedig nagyon úgy néz ki, hogy visszadátumozásról lehet szó. Az egyik Ákos pécsi koncertjéről szólt, amelyre december 6-7-én került sor, a szerződés dátuma azonban 2014. február 12. A másik a Női Kézilabda EB győri mérkőzéseit érintette: az esemény, a technikai munkálatokat is beleértve 2014. december 6. és 12. között zajlott, a szerződést december 22-én írták alá.

Az Antenna Hungária üzletit titokra hivatkozva megtagadta a Liga TV-vel kötött Üzletág Adásvételi Szerződés kiadását. A Mérték azonban egy korábbi cikkben érdekes tulajdonosi szerkezetre bukkant: a kilencvenes években ismertté vált “szaknévsoros” Bodnár György mellett a mostanában mindenhol felbukkanó Andy Vajna is kapcsolatba hozható a céggel. (Andy Vajna sajtóirodája cikkünk megjelenése után azt jelezte, hogy a Liga TV nem tartozik Andy Vajna vagy vállalkozásai érdekeltségi körébe, egyik vállalkozása se tulajdonos a vállalatban.)

Az 50 millió forint értékű beszerzések listájára sem kapott kielégítő választ az Antenna Hungáriától, így a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultak. További érdekesség, hogy az Antenna Hungária nem szerepel a Közbeszerzési Adatbázisban ajánlatkérőként. A Mérték cikkében meg is jegyzi: hiába államosították 2014-ben az AH-t, mintha mi sem történt volna, a cég nem tekinti magára nézve kötelezőnek a közbeszerzési törvény előírásait. Az anomália miatt a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak, amely azóta megkereste az üggyel kapcsolatban az AH-t.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.