Belföld

Kerekes székes és bottal járó menedékkérőt is megvádoltak a röszkei zavargás miatt

A tárgyaláson elhangzott: a magyar rendőrök mentették ki, miután a tömeg elsodorta őket.

Egy melltől lefelé megbénult férfit is megvádoltak a magyar hatóságok a tavaly ősszel, a röszkei határátkelőnél történt tömegzavargás miatt indult perben.

A vádirat szerint szeptember 16-án több száz menedékkérő gyülekezett a Röszke-Horgos határátkelő szerb oldalán. A kezdetben békés tömeg idővel agresszívvé vált, megpróbálták kidönteni a kerítést és kővel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Egy férfi megafonnal a kezében tartott több nyelven beszédeket, a vád szerint a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget próbálta irányítani. Végül kidöntötték a kaput, melyen keresztül a vád alá helyezett tíz ember is jogosulatlanul magyar területre lépett.

A pénteken meghallgatott egyik vádlott, akinek korábbi vallomásait olvasták fel, Damaszkuszban született. Biológiát tanult az egyetemen, amíg 2013-ban egy házukat ért rakétatámadás miatt meg nem sérült, és melltől lefelé megbénult. Orvosai tanácsára indult Németországba, hogy ott megfelelő egészségügyi ellátást kapjon. Kerekesszékkel jutott el a szerb-magyar határig, ahol türelmesen várt, hátha megnyitják a kaput. Amikor a tömeg megindult, fellökték a kocsiját, ő kiesett, megtaposták, kővel találták el, végül a magyar rendőrök mentették ki.

Egy kurd nemzetiségű, szíriai születésű férfi, aki csak bottal tud járni, szintén arról számolt be, hogy a tömeg sodorta át magyar oldalra, fellökték és megtaposták, végül magyar rendőrök segítettek rajta.

A bíró ismertette a határon szolgálatot teljesítő rendőrök vallomásait. A beszámoló szerint az átkelőnél összegyűlt emberek a kordont rángatták, felmásztak rá, fel akarták borítani. Késeket, sátorvasakat, botokat is láttak az első sorban állóknál, többen eltakarták az arcukat sállal, kendővel. Vizes palackokkal, fadarabokkal, cipőkkel, kövekkel dobálták a rendőröket és tüzeket gyújtottak.

Volt olyan rendőr, aki arról számolt be, hogy az általa nem értett nyelven megafonba beszélő férfiak csitítják, vagy hergelik a tömeget.

A védők a tárgyalás végén kezdeményezték a fél éve előzetes letartóztatásban lévő vádlottak házi őrizetbe vagy szabadlábra helyezését, illetve az egészségi állapotuk miatt a kiskunhalasi őrzött szálláson fogva tartottak szabadon bocsátását. Indítványukat azonban a bíróság elutasította. A per április végén folytatódik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik