Belföld

Pert nyert a magyar kormány egy pakisztáni menedékkérő ellen

Azért utasították el a kérelmét, mert Szerbiából érkezett, az viszont biztonságos harmadik országnak minősül.

Az Igazságügyi Minisztérium közölte: az Európai Unió bírósága minden pontban helyt adott a magyar kormány érvelésének egy elutasított pakisztáni menedékkérő ügyében, akit visszaküldtek Szerbiába.

Shiraz Baig Mirza tavaly augusztusban illegálisan lépett Szerbiából Magyarországra, nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be a magyar hatóságoknál, de nem várta meg az eljárás végét, engedély nélkül Csehországba távozott. A cseh hatóságok a dublini eljárás keretében átadták Magyarországnak. A magyar hatóságok elutasították kérelmét, és kiutasították Szerbiába, melyet biztonságos harmadik országként tekintenek. A menedékkérő a döntés ellen bírósághoz fordult.

Az Európai Unió Bírósága az ítéletben rögzítette, hogy a magyar szabályozás és annak gyakorlati alkalmazása megfelel a Dublin III rendeletnek és a vonatkozó menekültügyi irányelveknek – közölte a minisztérium. A magyar eljárás szerint elfogadhatatlannak minősül akkor is egy kérelem, ha a kérelmező ún. „biztonságos harmadik országból” érkezett. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik