gundel szakközépesek (gundel szakközépiskola)
Belföld

Nem iszik-cigizik annyira a magyar tini

24.hu
24.hu

2016. 03. 17. 18:28

Fontos nemzetközi kutatás eredményeit összegezték, amiből kiderült, mennyire dohányosak, elhízottak vagy épp jóbarátok a magyar tinik.

Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok – közölték azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amin az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása nevű nemzetközi kutatás jelentését ismertették. A felmérés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (Nefi) együttműködésében készült.

A rendezvényen Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a következő hónapokban a kormány szakértőkkel újabb népegészségügyi programot alkot, amit még idén szeretnének elindítani. A helyettes államtitkár szerint pozitív irányba változott a fiatalok egészségi magatartása, azonban még sok tekintetben elmarad a fejlettebb országokétól.

Beneda közölte, hogy egyre több európai ország vezet be népegészségügyi termékadót, és a mai napig érdeklődnek külföldről a magyar szabályozás iránt, aminek megalkotása egy “hihetetlen innovatív lépés” volt.

Jó barátok, rossz szokások

A kutatás eredményeiről Török Krisztina, a Nefi főigazgatója elmondta, hogy Magyarországon kiemelkedően erősek a tizenévesek baráti kapcsolatai. A 11-13 évesek körében a magyar tanulók számoltak be a legnagyobb arányban erős baráti támogatásról, míg a 15 évesek között csak a svájci fiatalok előzik meg a magyarokat.

A túlsúlyos magyar fiatalok aránya – mintegy 20 százalék a 11-15 évesek körében – nem változott a korábbi kutatás óta, ez európai viszonylatban továbbra is közepesnek mondható. A táplálkozási szokások azonban kedvezően módosultak, többen fogyasztanak naponta zöldségféléket. Bár nem elegendő mértékben, de nőtt a testmozgás gyakorisága. A fiatalok kevesebbet nézik a tévét, ugyanakkor többet használják a számítógépet.

A lányok lelke betegebb

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletének vezetője a nemzetközi eredményekből azt emelte ki, hogy bár a fiúk túlsúlyosabbak, a lányok nagyobb arányban tartják magukat annak. A lányok rosszabb mentális állapotról számolnak be, mint a fiúk, és a nemek közötti különbség az életkor előrehaladtával növekszik. A táplálkozási szokások szintén romlanak az életkorral: mind a reggelizés, mind a gyümölcsfogyasztás gyakorisága csökken.

A rendezvényre készített összegzésben azt írták, hogy a kutatás szerint a fiatalok egészségét és jóllétét aláássák a társadalmi és a nemi egyenlőtlenségek. A kedvezőbb társadalmi-gazdasági hátterű családokban magasabb szintű a támogatás és a kommunikáció, így jobb a lelki egészség. Szereket inkább a fiúk fogyasztanak, míg a mentális egészségük a lányoknak veszélyeztetettebb.

A négyévente végzett reprezentatív felmérést (HBSC) 2010 után 2014-ben hajtották végre, ennek a kutatásnak a kielemzett eredményeit hozták most nyilvánosságra. Negyvenkét európai és észak-amerikai országot vizsgáltak, amelyekben 11, 13, 15 és 17 éves, iskolába járó gyerekeket kérdeztek meg, összesen csaknem 220 ezret – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.