Belföld

Mindenképpen jogsértő, ha nem engedik leszállni az utasokat

A legnagyobb baj az, hogy az ellenőröknek nincs hatásos eszközük a bliccelőkkel szemben.

Nincs belső utasítás a BKV-nál arra, hogy zárt ajtókkal kellene visszatartaniuk a sofőröknek a bliccelést, de az ilyen intézkedés mindenképpen jogszerűtlen – írja a HVG.hu.

Néhány napja egy agresszív bliccelő miatt 20-25 percig is „fogva tarthatták” a 8-as busz utasait – az ellenőrök megpróbálták visszatartani a jegy nélkül utazó utast, aki a bakancsával úgy megtaposta az ellenőr lábát, hogy eltört a lábujja. Az utasok addig nem hagyhatták el a buszt, amíg nem érkezett ki a rendőrség.

A BKK álláspontja szerint ebben az esetben a sofőr jogszerűen járt el, mert a bűncselekmény elkövetőjét bárki elfoghatja és átadhatja a rendőrségnek, és „általában elvárható, hogy a bűncselekmények elkövetőivel szembeni intézkedés esetén bárki számíthasson mások segítségére és józan belátására”. Ráadásul szerintük egy utas sem kérte a járművezetőt, hogy nyissa ki az ajtókat.

A Magyar Helsinki Bizottság rendőri intézkedésekkel foglalkozó szakértője, Tóth Balázs szerint csak akkor tartóztatható fel a bliccelő utas, ha konkrét bűncselekménnyel gyanúsítható, de a többi utast még ekkor sem lehet bezárni, mert az megsérti a személyi szabadságukat.

A probléma gyökere, hogy az ellenőröknek nincs eszközük arra, hogy hatásosan lépjenek fel a bliccelőkkel szemben, hivatalos személyként csak a közterület-felügyelők tarthatják vissza és igazoltathatják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik