Belföld

Még mindig működik a “Zuschlag-projekt”

Zuschlag János hazugságai a Fidesz szolgálatában címmel közöl írást a Magyar Narancs. A lap úgy fogalmaz, hogy "működik a Zuschlag-projekt”, vagyis a volt szocialista politikus ugyanazzal a technikával igyekszik lejáratni a kormánypárttal szembeni szereplőket, mint ahogy ezt tette eddigi médiaszerepléseivel is.

Az eheti csütörtöki címlapsztori bemutatja Zuschlag életútját az ifjú szocialista évektől az első „hangos médiaszereplésén” át (Terror Háza előtt a holokauszt áldozataival viccelődött) a hatéves börtönbüntetést követő újabb szereplésekig bezárólag. A cikk kitér a tavaly nyáron lezárult kiskunhalasi esetre is, amely a helyi kiskunhalasi hetilap 2014-es őszi választás előtt lehozott Zuschlag-interjút járta körbe, amelyben szintén támadta a helyi ellenzéki képviselőjelölteket a volt szocialista politikus. Az interjú miatt – amely konkrétumokat nélkülöző vádaskodásokat tartalmazott – a lap korábbi főszerkesztője és az akkori főszerkesztő-helyettese is beadta a felmondását. A helyi orgánumot kiadó fideszes önkormányzat a per elkerülése végett a tavalyi évben másfél milliós sérelemdíjat fizetett ki a megvádolt politikusoknak. Tehát itt is hasonló volt Zuschlag médiaszereplése, mint a szabadulását követő években, vagyis célirányosan „bennfentes” információkat lebegtet volt párttársaival szemben, mint ahogy a Vajna-féle TV2-ben is tette az egykor szintén az Ifjú Szocialistáknál megfordult, a tanárok tüntetését szervező Pukli Istvánról.

A cikk szerint az expolitikus anyagi helyzetét továbbra is homály fedi, de az első szabadlábon történő berobbanását a „botránykönyvként” nevezett Pártházból börtönbe című könyvnek köszönheti, amelyből valószínűsíthető, hogy anyagi bevétele is származott. Azonban erről a kiadásban részt vett kormányközeli Napi Gazdaság vagy a Századvég sem nyilatkozott még. A homályt tovább erősíti, hogy a 2014-es választásokon a kisebb kamupártok közelében is feltűnt saját tanácsadó cégével, amely pártok együttesen több százmilliós állami támogatást nyertek el. A Zuschlag-féle tanácsadó projekt azonban már kényszertörlés alatt álló cég alatt működött, amelyet édesanyja és testvére is irányított, legalábbis papíron. Több cég is megalakult, majd megszűnt már Zuschlag érdekeltségében, akinek jelenleg is több tízmilliós adóhátraléka van a NAV felé. A cikkben idézik még, hogy az Index írt először Zuschlag és több börtöntársa által kezdeményezett kártérítésről, amely alapján a rossz fogva tartási körülmények miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága állítólag ötmillió forint kártérítést állapított meg a felperesek javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik