Belföld

Autómegosztó szolgáltatáson dolgozik a BKK

A tervek szerint úgy bérelhetnek majd villanyautót a budapestiek, mint biciklit a BuBi rendszerében.

Új, közösségi autómegosztó szolgáltatás beindításán dolgozik a főváros megbízásából a BKK – írja a VS. A projekten fél éve dolgoznak, a cél, hogy olyan környezetbarát rendszert állítsanak fel, melyben csak elektromos autókat használnak.

A rendszer járműbérlési lehetőséget biztosítana a regisztrált felhasználóknak, akik így a saját autó előnyeit a tulajdonlás állandó költségei és kötöttségei nélkül élvezhetnék. A részletek kidolgozása azonban még folyamatban van, így erről nem lehetett sokat megtudni.

Európában már működnek hasonló rendszerek. A párizsi AutoLibben szolgáltatás keretében 2900 villanyautót használhatnak, 883 állomás van, a felhasználók száma pedig 2011 decembere óta elérte a 60 ezret. Az autót mindig a parkoló állomásokra kell visszavinni, ahol a töltőoszlopok is találhatóak.

2008 óta működik a Car2Go rendszer is, amely már 30 városban, köztük Berlinben, Bécsben, Rómában vagy Miamiban is elérhető. Itt kétszemélyes, többnyire benzines Smartokat vehetnek igénybe a felhasználók, amit bárhol felvehetnek és letehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik