Belföld

A migrációs válsághelyzet miatt ült össze a nemzetbiztonsági bizottság

Az egész országra elrendelt tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nemzetbiztonsági indokairól tárgyalt csütörtök reggeli, zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.  Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke felidézte, hogy a múlt szerdán kihirdetett intézkedés tervéről – vagyis a korábban négy megyére kihirdetett válsághelyzet országos kiterjesztéséről, valamint időbeli, hat hónapos meghosszabbításáról – a nemzetbiztonsági bizottságot már múlt heti ülésén előzetesen is tájékoztatták. Mint mondta, az intézkedés részben a március 7.-i uniós csúcson hozott – a Nyugat-Balkánon tapasztalt illegális migráció megállításáról szóló – döntés következménye, másrészt az, hogy embercsempészek új útvonalakat, új lehetőségeket kezdtek keresni. Németh Szilárd elmondta: a görögországi Idomeniben – ahol szavai szerint a helyi lakosok száma ezer alatt van – becslések szerint tizenötezer bevándorló rekedt. Ezen kívül más nagyvárosokban, köztük Athénben is számos bevándorló van, s nem csak a hot spotokban, táborokban, hanem a parkokban is.

Magyarországra jellemzően Szerbiából érkeznek az illegális migránsok – mondta Németh Szilárd, de kiemelte: a tömeg mozgása kiszámíthatatlan. Nem tudni, hogy merre szervezik meg az új utakat: Albánia, Olaszország vagy Bulgária, Románia felé. Nem csak humanitárius, hanem közegészségügyi, közbiztonsági és nemzetbiztonsági válsággal kell szembenézni – jelentette ki. Németh Szilárd azt mondta: az országos válsághelyzet a megelőzést szolgálja. Ehhez – mint kifejtette – 7,3 milliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelték el, újabb 1500 határőrizeti rendőrt és katonát mozgósítottak, felkészültek a határszakaszok éjszakai kivilágítására, s szükség esetén további határőrizeti kerítések építésére is. A fideszes politikus kiemelte: az embercsempészet egy harmincmilliárd eurós üzletet jelent. Az európai döntések nyomán pedig az embercsempészek az új helyzetre is felkészítik a bevándorlókat. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menekültügyi eljárások száma dinamikusan növekszik: decemberben 230, januárban 430, februárban már 2200, márciusban pedig már mostanáig csaknem 5 ezer menekültügyi eljárást kezdeményeztek – ismertette Németh Szilárd.

Az LMP sem ellenkezik

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja az ülésről távozva azt mondta: részletes információkat kaptak a helyzet értékeléséről, s ismét megerősítették, hogy az elrendelt intézkedés semmilyen alapjog korlátozásával nem jár. Hozzátette továbbá, hogy kaptak olyan információkat, amelyek alátámasztják az országos migrációs válsághelyzet elrendelését. Európában egy új helyzet állt elő, s úgy néz ki a migrációs nyomás a jövőben sem fog csökkeni. A jelenlegi intézkedés a megelőzést szolgálja. Tudatos és a preventív védekezés zajlik – fejtette ki. Az LMP-s képviselő ezzel együtt viszont hiányolta a rendőrség megerősítését. Jól megfizetett, és megfelelő létszámú rendőri állományra lenne szükség – mondta Szél Bernadett, hozzátéve: az LMP szerint önálló határőrség mellett is több mint három ezerrel kellene növelni a rendőrség létszámát.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke azt mondta: a múlt szerdán elrendelt intézkedés szükségességéről, megalapozottságáról voltak kétségeik, ezért kérték Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, valamint a polgári és katonai titkosszolgálatok és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetőinek tájékoztatását a migrációs helyzetről. A szocialista politikus azt mondta: kétségeiket csak részben oszlatták el. Mint kifejtette: a macedón, görög, bolgár menekültválság, s a lehetséges útvonal-átrendeződések valóban fenyegetik a schengeni határokat. Így – mint mondta – van realitása, hogy tízezres embertömeg érkezik a magyar határokhoz, de az – véleménye szerint – ismét a déli határszakaszokon várható. Így Molnár Zsolt továbbra is túlzásnak tartja az országos válsághelyzet kihirdetését, úgy véli, elegendő lett volna, az eddig érintett megyékben már érvényben lévő helyzet fenntartása, illetve meghosszabbítása.

Az ülésről távozva Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta: naponta elemzik a helyzetet, s mind létszámban, mind technikai eszközben a szükséges erővel biztosítják a határok védelmét. Múlt szerdán jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kormány az egész ország területére migrációs válsághelyzetet hirdet ki. Szintén múlt szerdától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határán. Pintér Sándor az intézkedéseket azzal indokolta, hogy ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaikhoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük. Azt mondta: nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban vannak. Jelezte: azt tapasztalják, hogy a zöldhatáron felállított kerítésnél “lényegesen nagyobb a mozgás”, ezeket figyelemmel kísérik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik