Belföld

Fakivágás miatt fújt riadót a meteorológiai szolgálat

Feljelentés született, veszélybe került a meteorológiai szolgálat munkája.

Rendőrségi feljelentést tett az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – és a siófoki önkormányzat is hasonló lépésre készül -, mert két védett fát kivágtak a siófoki obszervatórium szomszédságában lévő telken. A másodfokú építési hatóság egyebek közt ezekre a fákra hivatkozva tagadta meg februárban egy építési engedély kiadását – tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

Az ügy előzménye, hogy a múlt év végén az OMSZ, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a szomszédos telekre kiadott építési engedély miatt. Horváth Ákos, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője akkor azt közölte, alapjaiban veszélyezteti az obszervatórium munkáját a tervezett építkezés.

Ahhoz, hogy a klímaváltozásra fel lehessen készülni, stratégiai kérdés a precíz mérés, a pontos adatsor, márpedig az obszervatórium környezetének beépítése ezt veszélyezteti, ezért az építési engedély kiadása nem tekinthető egyszerű építésjogi kérdésnek

– tette hozzá.

A mérési pontatlanságok miatt elmaradó vagy hibás viharjelzések életveszélyt jelenthetnek a balatoni fürdőzők, horgászok, hajósok számára. A helyi védelem alatt álló obszervatóriumban 1956 óta folynak mérések és megfigyelések. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, amely alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik