Belföld

Március 15-e: Kossuth tér visszatér, Orbán a múzeum előtt, ágyúlövések

Zászlófelvonással kezdődik az ünnep. A kormányfő a Nemzeti Múzeum előtt beszél, ott lesz a TEK és egy civil szervezet is. A tanárok a Kossuth téren tüntetnek.

A március 15-i megemlékezés állami része reggel 9-kor kezdődik, zászlófelvonással, a Kossuth téren. Áder is ott lesz, a ceremónia után ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz Orbánhoz, a Lovas Díszegységgel együtt.

Orbán, TEK

Fél tizenegykor kezdődik a kormányfő beszéde, Tarlós főpolgármester is beszédet mond. A TEK az előző évekhez képest idén is lezárja a környéket, ruházatot és autókat is átvizsgálhat.

Az ünnepséget követően díszmenet indul a Budai Várba, szintén a lovasokkal, ahol családi programok várják az érdeklődőket.

Délután háromkor az Országház Kupolatermében Áder János államfő és Orbán Viktor átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt okozta válsághelyzet van Magyarországon. De úgy tűnik, ez a helyzet nem befolyásolja az ünnep programjait. Sőt, az ORFK külön kiemelte, hogy

a békés gyülekezéshez való jog Magyarország Alaptörvénye értelmében csak különleges jogrend bevezetése idején korlátozható. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nem minősül különleges jogrendi intézkedésnek.

Szintén a múzeum előtt

Tíz és délután egy között tüntet a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság, a Múzeum körúton. A rendőrség először nem vette tudomásul a demonstrációt, később bíróság határozat kötelezte arra a hatóságokat, hogy érdemben vizsgálják a bejelentést és megállapították, hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges.

Szóval a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság is ott lesz, meg Orbán is.

Az MSZP, a népszavazás és a kopaszok

A szocialisták 15-én a Nemzeti Választási Iroda előtt emlékeznek, lemossák a gyalázatot, fél kettőtől, hogy mindenhová odaérjenek.

Mára eljutottunk oda, hogy ezért ismét harcolnunk kell, egy nemzetként. Orbán Viktor elnyomó rezsimje verőemberekkel akadályoz meg egy népszavazási kezdeményezést, majd terelésbe fog. Mutassuk meg, hogy Magyarország nem hagyja magát a végtelenségig hülyének nézni és megalázni.

Tanárok, kockás ing

Tüntetünk a szabad oktatásért!
Tüntetünk azért, hogy a kormány a valódi érintettekkel tárgyaljon!
Tüntetünk, mert a kormány nem csak az oktatás szereplőivel nem áll szóba!

A Tanítanék Mozgalom is tüntet. Meg a Diákok, most vagy soha! is. Előbbi csoport az Andrássy út Hősök tere felőli végén találkoznak, háromkor, onnan vonulnak a parlament elé.

A Tanítanék Mozgalom kezdeményezte. Már több mint 25 civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A Civil Közoktatási Platform kidolgozta követeléseit. Vedd fel te is a kockás inged, és gyere velünk.

A diákok már kettőkor találkoznak, szintén a Hősök terén, csatlakoznak majd a tanárokhoz.

Pilvax, Március 15. tér

Az LMP Petőfit idézi a meghívóban:

Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e ugy egy kicsit a
Nyakatok?

A Pilvax előtt ünnepelnek, Schiffer társelnök is beszélni fog.

A Jobbik a Március 15. téren emlékezik, fél kettőtől. Vona pártelnök mellett Dúró Dóra is beszélni fog. Ágyúlövéseket is ígérnek.

A kiemelt képen Orbán Viktor miniszterelnököt köszöntik beszéde elmondása után az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján rendezett állami ünnepségen Budapesten, a Múzeumkertben 2015. március 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik