Belföld

Mindenki nyakig benne van a Balaton tönkrevágásában

Monstrumokkal akarják szétverni a nagy magyar tengert, aminek gyaníthatóan csak a beruházók örülnek. A fenyvesi kikötő esete mindenesetre gyanús, a rendőrség pedig lapít.

Az LMP hivatali visszaélés és környezetkárosítás miatt feljelentést tesz a balatonfenyvesi móló kialakítása során végzett iszapkitermelés miatt – jelentette be a párt társelnöke pénteken Balatonalmádiban. Szél Bernadett azt mondta, az ötszáz méteres mólók kialakítása során kitermelt iszapnak a szomszédos partszakaszra szivattyúzása újabb, még az eddigieket is meghaladó károkat okoz a Balaton élővilágában.

A politikus elmondta, az LMP nyáron tett feljelentést a balatonfenyvesi kikötőfejlesztés engedélyezésével kapcsolatban vélt jogsértések miatt. Hozzátette, a párt a napokban kapta kézhez a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatot, ami ellen panasszal élnek és kérik a nyomozás folytatását.

Az LMP szerint erre a beruházásra az engedélyeket sem lett volna szabad megadni, a kikotort iszapot ugyanis a Natura 2000-es védettségű lápban helyezik el, a Balatonba nyúló ötszáz méteres móló pedig egy műegyetemi tanulmány szerint komoly áramlástani problémákat okoz a tó nyugati medencéjében. Hozzátette, a Balaton-törvény is kategorikusan tiltja új kikötő építését.

Az álom-aquaparkot is támadják

Gerstmár Ferenc, az LMP elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti több mint 100 hektáros, part menti területre és a tóba egy fedett nonstop vízi élményparkot terveznek mintegy 1500 milliárd forintból. Ennek részeként a Balatonban egy harminc méter mély, víz alatti luxusszálloda épülne, a part menti építmények magassága pedig elérné a nyolcvan-száz métert.

A politikus szerint az LMP olyan beruházást nem fog támogatni, ami tönkreteszi a Balatont, szerintük az ilyen szintű beruházásokról helyi népszavazáson kell dönteni. A párt ezért is kezdeményezte néhány napja a helyi népszavazások kiírásának és eredményességének könnyítését. Mint megírtuk, a fenti megaberuházásnak annyi buktatója van, hogy nem valószínű, hogy megépülhet valaha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik