Belföld

“Az embereknek meg kell érteniük: ha mi is elmegyünk, végképp nem lesz, aki őket ellátja”

Három hónap telt el azóta, hogy a budapesti Szent Imre Kórházban tömegével mondtak fel az aneszteziológus szakorvosok, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Utánajártunk, mi a helyzet most.

Decemberben az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon a húsz orvosi státuszból tizenötöt töltöttek be, ez a szám most tizenkilenc, igaz, ebből egy orvos GYES-en van

– tájékoztatta a 24.hu-t válaszlevelében a Szent Imre Kórház orvosigazgatósága. A helyzet némileg javult, munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégeken keresztül szükség szerint további tíz szakorvos segíti az ellátást. A nővérek esetében is jobbak a számok: 2015 októberében az Intenzív Terápiás Egységen nyolc szakképzett ápoló dolgozott, a létszám most tizennégy fő.

Úgy tűnik tehát, hogy néhány orvosnak fel kellett állnia és rávilágítania a lehetetlen helyzetre ahhoz, hogy némi javulás mutatkozzon. Az, hogy a magyarországi egészségügyben rejlő problémák megoldása és a pozitív változás előidézése csakis összefogással lehetséges, nem új, a nyilvánosság bevetésével mások is próbálkoznak.

Múlt szerdán Emberi Konzultáció címmel indított aláírásgyűjtést a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), most péntekre pedig már több, mint tizenöt ezren szignózták az elkeseredett hangvételű petíciót (itt találja), amely megdöbbentő adatokkal támasztja alá, miért van szükség széleskörű társadalmi összefogásra.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint azért kellett a lakosság segítségét kérniük, hogy a kormányzat belássa, a rendszer a jelenlegi formájában nem működik, a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani.

Nem éreztetni akarjuk a betegekkel a bajt, hanem tudatosítani bennük, hogyha mi is elmegyünk, végképp nem lesz, aki őket ellátja.

Dénes Tamás hangsúlyozta, a határozott érdekvédelmi munka mellett készen állnak az egészségügyi kormányzattal való konstruktív együttműködésre.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik