Belföld

Augustus császárhoz hasonlítja Orbán Viktort a New York Times

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 11:20

A kormány költözési terveiről ír az amerikai napilap. A cikk szerint Orbán célja a hatalmat képviselő épületek dicsőségének visszaállítása.

 

A New York Times a budapesti építkezésekről szóló cikkében arról ír, hogy a magyar miniszterelnök két nagy ingatlanprojekttel – a Nemzeti Galéria eltávolításával a Várnegyedben található épületből és a saját apparátusának odaköltöztetésével, valamint a Liget projekttel – visszaállítaná a nemzeti épületek második világháború előtti dicsőségét.

A lap Orbán Viktort a nagy építő Augustus császárhoz hasonlítja, aki számára csak másodlagosak a gazdasági szempontok és a turizmus fellendítése.  Az épületek visszaállításával párhuzamosan pedig minél több kommunizmussal kapcsolatos emlékművet is eltávolítana.

A lap megkereste Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum igazgatóját, aki a Liget projektet a legnagyobb európai építkezésnek nevezte, s reméli, hogy minél több turistát idevonz majd. Hasonlóan nyilatkozott Szemerey Samu, a KÉK Kortárs Építészeti Központ építésze és alapítója is, aki szerint a komplex ingatlanköltöztetési ügylet az elmúlt száz év legnagyobb, ilyen jellegű projektje lehet. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere szerint csak politikai nézőpontból lehet megérteni az építkezést. A politikus szerint Orbán Viktor a főváros képét az 1944 előtti állapotokra szeretné visszaállítani.

Magyarország visszafejlődhet

A New York Times egy másik cikkében az európai illiberális demokráciákról ír. 25 évvel ezelőtt, 1991 februárjában találkoztak Visegrádon Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia vezetői azzal a céllal, hogy felgyorsítsák európai integrációjukat a NATO-n és az EU-előd Európai Gazdasági Közösségen keresztül – írja a lap publicistája, Sylvie Kauffmann.

Az azóta Csehország és Szlovákia szétválása miatt négyfőssé bővült szövetség újjáéledőben van, s már az unióval szemben foglalnak állást, elutasítva a nyugati tagországok menekültügyben meglévő ingatag egyetértését, ami akár nyugat-kelet megosztottságot is eredményezhet az unión belül. A szerző szerint miközben a visegrádi országok örömmel fogadták az uniós segélyeket, a „régi Európa” nem ragaszkodott eléggé a demokratikus alapértékek betartásához, ez pedig, kombinálva a gyengébb gazdasági teljesítménnyel, a kelet-európai demokráciák, így az azt legkönnyebben adaptáló Magyarország visszafejlődéséhez vezet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.