Belföld

A bürokráciacsökkentés eléri a kutyákat is: csak a nemzeti fajták maradnak nyeregben

vizsla (Array)
vizsla (Array)

A kormány a nem magyar ebfajtákat tenyésztő szervezeteket egyszerű egyesületté minősíti vissza, és bürokráciacsökkentésre hivatkozva törvénymódosítással megszünteti az állami elismertségüket – értesült az Index. Amennyiben a parlament elfogadja a Földművelésügyi Minisztérium tervezetét, megszűnik a német juhászok, ír szetterek, tacskók, golden retrieverek és a többi százötven kutyafajta hazai közokiratnak minősülő törzskönyvezése.

Csak a kilenc magyar fajtára koncentrálnak, ezek a kuvasz, a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár.

A fajtaszervezetek aktivistái szerint a kormány elgondolása lényegében a kutyás civil szervezetek végét jelenti, hiszen a tagság annak idején a tenyésztésszervezési szolgáltatások miatt csatlakozott hozzájuk. Ha ezek megszűnnek, a szervezetek léte is értelmetlenné válik. A törvényjavaslat egy új fogalom bevezetésével tenne különbséget az országban tenyésztett fajták között, és kizárólag azokat részesítené előnyben, amelyek „Magyarország természetföldrajzi környezetében” alakultak ki.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik