Belföld

Elszabadult terepjáró okozott tragikus balesetet Hevesben

A vádlott testvére vesztette életét, miután elütötte a dombon lefelé guruló jármű.

Elszabadult terepjáró okozta egy ember halálát Bátor határában. A tragikus baleset még 2014 őszén történt, de az ügyészség szerdán közölte: vádat emeltek az ügyben. Egy embert állítanak bíróság elé halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

A 48 éves férfi  apjával és testvérével fát gyűjteni ment az erdőbe az erdészet engedélyével, egy forgalmi és rendszám nélküli, rossz műszaki állapotú terepjáróval. Már a második forduló felpakolásához készültek, amikor a vádlott megpróbált megfordulni az erdészeti úton, de a jármű orral a fás, bokros lejtőre csúszott. Azért, hogy ki tudjon farolni, szerelni kezdte a terepváltót, ezelatt rokonai farönköket hordtak a raktérre, hogy megterheljék a hátsó tengelyt. Végül sikerült félig feltolatni a földútra úgy, hogy az első kerekek még mindig a lejtőn álltak. A férfi ekkor leállította az UAZ-t, és újabb farönköket dobott a raktérbe, ám eközben nem gondoskodott arról, hogy a terepjáró a lejtős, sáros domboldalon ne tudjon elindulni.

Az egyterű jármű hátuljába helyezett rönkök a két első ülés között előre csúsztak, emiatt a kézifék kioldott állapotba, a felező váltókarja pedig üres állásba került, így a kocsi gurulni kezdett a dombon és elütötte az éppen előtte tartózkodó áldozatot, a vádlott testvérét. A férfi először egy vastag ággal próbálta leemelni a megrakott kisteherautót az alatta fekvő rokonáról, de ez nem sikerült neki, ezért beült a terepjáróba, beindította azt, majd néhány métert előregurult.

A balesetben az áldozat nem csak mindkét oldali sorozat-bordatörést szenvedett, de két csigolya között szétvált a gerincoszlopa is, ami a helyszínen azonnal és menthetetlenül a halálához vezetett.

A Heves Megyei Főügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben a gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint határozott időre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, és kötelezze a négyszázezer forintot meghaladó bűnügyi költség  megfizetésére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik