Belföld

Közös az életünk, közös a vagyonunk is?

24.hu
24.hu

2016. 03. 08. 11:00

Minden házaspár maga döntheti el, milyen vagyonközösségben élnek.

A házasulók  és a házastársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat a házassági életközösség időtartamára házassági vagyonjogi szerződéssel rendezhetik, azaz közös megállapodással eltérhetnek a törvényes vagyonjogi rendszertől. Vagyoni kérdések alatt értjük a házastársi tartás, a házassági vagyonjog, a házastársi közös lakás használatának kérdéseit.

Ha a házassági vagyonjogi szerződésben másként nem rendelkeznek, a házastársak vagyoni viszonyaiban három, ún. alvagyon keletkezik: a házastársak közös vagyona, a feleség külön vagyona és a férj külön vagyon, és az alábbi szabályok érvényesülnek:

A vagyonközösséghez tartozó, de az egyik házastárs foglalkozásának gyakorlása vagy egyéni vállalkozói tevékenysége folytatásának céljára szolgáló vagyontárgyak használatának és kezelésének joga azt a házastársat illeti meg, aki a foglalkozást gyakorolja vagy a vállalkozói tevékenységet folytatja; feltéve hogy a másik házastárs azt nem kifogásolta.

Ha a házastárs egyéni cég, szövetkezet vagy gazdasági társaság tagja vagy részvényese, tagsági vagy részvényesi jogait önállóan, házastársa hozzájárulása nélkül gyakorolhatja abban az esetben is, ha vagyoni hozzájárulását a házastársi közös vagyonból biztosították; de erről a házastársát rendszeresen tájékoztatnia kell.

Ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársként éltek együtt, a törvényes házassági vagyonjogi rendszer az életközösség létrejöttétől hatályos.

A törvény két vagyonjogi rendszer közül enged választani. Egyik az ún. közszerzeményi, a másik az ún. vagyonelkülönítési rendszer.

Az ún. közszerzeményi rendszerben is létrejön a házastársak között egyfajta szerzeményi közösség, de ennek csak akkor lesz jelentősége, ha a házassági életközösség megszűnik. Amíg a házasfelek együtt élnek, javaiknak önálló tulajdonosai maradnak, azaz nem keletkezik a szerzés idején a házasságra tekintettel közös tulajon. Amikor azonban megszűnik az életközösség, mindkét házastárs annak a vagyongyarapodásnak a megosztását követelheti a másiktól, ami a vagyonában közszerzeményként jelentkezik. A közszerzeményi rendszerben is rendelkezhetnek a házastársak különvagyonnal. Ebbe a körbe tartozik az a vagyontárgy, amelyet a házasság előtt szereztek, illetve az is, amelyet már a házasság fennállása alatt örököltek. A közszerzeményi rendszerben a házastárs vagyongyarapodásának megosztása számos problémát vethet fel; ezt az elkövetkezendő évek bírói gyakorlata fogja kimunkálni.

A vagyonelkülönítési rendszerben a házastársak önállósága érvényesül. Ebben az esetben a házastársaknak nem keletkezik közös vagyona abból eredően, hogy életközösségben éltek egymással. A törvény kimondja, hogy férj és feleség közösen kell viseljék a közös háztartás költségeit, továbbá a közös gyermek és a mostohagyermek megélhetésének, felnevelésének költségeit.

A házassági vagyonjogi szerződést a feleknek közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglaltatniuk; amely szerződéseket a Házassági Vagyonközösségi Szerződések Nyilvántartásának rendszere tartalmazza.

Magyar Országos Közjegyzői Kamara

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.