Belföld

Tragikus körülmények között halt meg a pécsi egyetemista – Perel a család

Az elhunyt fiúnak egy általa sem ismert, ritka genetikai eltérése volt, ezért lett rosszul az altatástól. A műtőben kellett volna, hogy legyen az ellenszerből.

Kártérítési pert indított a Pécsi Tudományegyetem ellen az az édesanya, akinek 24 éves fia egy felkartörés miatti műtét után életét vesztette egy pécsi klinikán. Allergiás reakció – ez okozta a halálát.

“Tudom, hogy a gyerekemet már nem kaphatom vissza, de nem szeretném, hogy ez bárkivel is megismétlődhessen, mert ilyennek senkivel sem szabadna megtörténnie” – mondta a bama.hu-nak az az édesanya.

A fiatalember tavaly januárban hunyt el, az akkor még a volt Honvédkórházban működő traumatológiai klinikára szállították be, mert eltört a felkarja, miután barátaival szkanderezett. Makkegészséges volt, sportolt, a PTE Közgazdaságtudományi Karára járt. Szülője éppen vidéken tartózkodott, amikor az eset történt. Fia nem is értesítette és ezt kérte barátaitól is, amikor megtudta, hogy műteni fogják. Nem akarta felzaklatni édesanyját mondván, csak eltörte a felkarját.

A család jogi képviselője, dr. Martin Zoltán pécsi ügyvéd a lapnak azt mondta, hogy szerinte az is aggályos, hogy a fiatalember egyáltalán hozzájárult-e az altatáshoz, mert szerinte az aláírás hitelességéhez kétség férhet. Mindez szerinte amiatt fontos, mert ha hozzá sem kezdhettek volna az altatáshoz, a fiú ma is élhetne. Az ügyvéd egyértelműen úgy látja, hogy a 24 éves pécsi egyetemista halálát egy, a műtét közben, az altatószer beadása miatt fellépő allergiás reakció okozta, valamint az, hogy nem kapott időben és megfelelő mennyiségű ellenszert.

Az elhunyt fiúnak egy általa sem ismert, ritka genetikai eltérése volt. Magát az eltérést az orvostudomány ismeri, és tudják róla, hogy halálos reakciót vált ki az altatószertől, de van rá ellenszer, amit éppen ezért tartani kellene a műtőkben.

A szérum beadása után a fiú átmenetileg jobban lett, majd ismét súlyosbodott az állapota, végül másnap hajnalban életét vesztette. átmeneti javulás után tehát a fiú állapota rosszabbodott, majd másnap hajnalra elhunyt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik