Belföld

Rezidensek és szakorvosok: az egészségügy átalakításából a legfontosabb elem kimaradt

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pénteken jelentette be, hogy a miniszterelnök rábólintott az egészségügy átalakításárát célzó reformjavaslataira. Béremelésről az államtitkár nem beszélt, de utalt arra, hogy módosíthatnak az idei költségvetésen. Az átalakítások lényege, hogy új minimumfeltételeket dolgoznak ki, erősítik az alapellátást, kancellári rendszert vezetnek be a kórházakban és elkülönítik a krónikus ápolási feladatokat az egészségügyi ellátástól. Új kórházat is építenek Budapesten.

A Rezidensek és ASzakorvosok Szövetsége (ReSzaSz) múlt héten indított online petíciót Emberi Konzultáció néven azzal a céllal, hogy az egészségügy nemzeti ügy legyen és hogy a kormány biztosítsa a rendszer finanszírozásából hiányzó évi legalább 600 milliárd forintot. Vasárnap esti közleményük szerint az online ívet 14 ezren írták alá és bár üdvözlik az államtitkár által beharangozott átalakítás ötletét, az öt pontot egy hatodikkal egészítenék ki:

A ReSzaSz javasolja, hogy a kormány egészítse ki az 5 pontot még eggyel: forrásbővítés az egészségügyben!  A 6. pont nélkül az átalakítás kudarcra van ítélve. Az átalakításhoz, az építkezéshez építőelemek és emberek kellenek. Sem ápoló, sem orvos, sem háttérdolgozó nem áll megfelelő számban rendelkezésre. Márpedig a betegbiztonság alapja épp a megfelelő számú és szakképzettségű szakszemélyzet.

Emlékeztetnek: 2015-ben a szakdolgozók elvándorlása nőtt, míg 2014-ben 680 szakdolgozó igényelte meg az elvándorláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, addig 2015-ben ez a szám már 707 volt.

Leszögezték: az orvosok elvándorlása érdemben a különböző ösztöndíjrendszerek hatására sem változott, 2015-ben 941 fő, 2014-ben 954 fő hagyat itt Magyarországot.

A szakszervezet kitart azon álláspontja mellett, hogy egy hosszabbtávú béremelés első lépéseként 2016-ban minden szakdolgozónak és technikai dolgozónak minimum 50 százalékos béremelés szükséges, valamint minden szakorvos alapbérét a fiatal szakorvosoknak járó támogatás összegével – nettó 100.000 forinttal – kell megemelni ahhoz, hogy esély legyen a jövőben a betegbiztonság visszaállítására.

Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke múlt héten a 24.hu-nak arról beszélt: végső esetben a sztrájk eszközéhez nyúlnak, már vizsgálják egy esetleges munkabeszüntetés szervezésének jogi lehetőségeit.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik