Belföld

Orbán rábólintott az egészségügyi átalakításokra

Lazíthatnak a biztonságos betegellátáshoz szükséges feltételrendszeren.

Rábólintott Orbán Viktor az egészségügyért felelős államtitkár reformjavaslataira – ezt Ónodi-Szűcs Zoltán jelentette be a Magyar Kórházszövetség siófoki kongresszusának záró fórumán.

Béremelésről az államtitkár nem beszélt, de utalt arra, hogy módosíthatnak az idei költségvetésen. Az átalakítások lényege, hogy új minimumfeltételeket dolgoznak ki, erősítik az alapellátást, kancellári rendszert vezetnek be a kórházakban és elkülönítik a krónikus ápolási feladatokat az egészségügyi ellátástól. Új kórházat is építenek Budapesten.

A kórházi kancellári rendszer eltérő lesz az egyetemekétől – nem a kórházak élén állnak majd a kancellárok, hanem régiónként 6-8 kórház betegellátó tevékenységét hangolják össze. Azt még nem tudni, hogy a krónikus osztályok hogyan kerülnek át a szociális ellátórendszerbe, de az kiderült, hogy az egészségügyön belül maradnak az eddig ezekre költött források.

A biztonságos betegellátáshoz szükséges minimumfeltételek átalakításával kapcsolatban a VS.hu emlékeztet: az ÁNTSZ egy belső vizsgálatban megállapította, hogy gyakorlatilag egyetlen kórház sem felel meg a jelenlegi feltételeknek. Az orvosi kamara ugyanakkor attól tart, hogy felpuhulnak a szabályok és úgy vélik, nem a feltételeken kell enyhíteni, hanem biztosítani a teljesítésükhöz szükséges pénzt. A kongresszuson viszont nem hangzott el konkrét ígéret arról, hogy nem lazítják a szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik