Belföld

Enyhül az árvízveszély

Pénteken még több mint 1100 kilométeren volt érvényben készültség, elenleg országszerte összesen már kevesebb mint 840 kilométeren védekeznek. A Tiszán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön. Ebből több mint 708 kilométeren a legalacsonyabb, elsőfokú, csaknem 130 kilométeren pedig másodfokú a készültség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A hatnapos előrejelzés szerint a teljes Duna vízgyűjtőjéből az elkövetkező időszakban (területi átlagban) a Felső-Duna és Inn vízgyűjtőjén 5-27, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén 2-32, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 15-25, Körösök és Maros vízgyűjtőjén 22-26 milliméter körüli csapadékra lehet számítani. A vízügyi szervezetek az árhullámok levonulását folyamatosan figyelemmel kísérik, egyben a fokozatoknak megfelelő őr- és figyelőszolgálatot látnak el – tették hozzá.

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget. Ebből 21 helyen elsőfokú, 31 szakaszon másodfokú és 1 helyszínen harmadfokon védekeznek. Jelenleg több mint 78 ezer hektárnyi földterület van víz alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik