Belföld

A magyar nők fele nem érzi az egyenlő esélyeket

nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)
Egyenlő eséllyel indul-e egy nő egy munkáért vagy a teljesítménye helyett a nemét értékelik? Erről kérdezte a világ polgárait az Ipsos.

Nagy felmérést végzett az Ipsos 23 országban, 17 ezer ember megkérdezésével arról, vajon szerintük egyenlő esélyekkel indulnak-e a nők a férfiakkal szemben az életben, a munkaerőpiacon. A cég közleménye szerint a megkérdezett nők 60 százaléka érzi úgy, hogy egyenlők az esélyeik a szakmai álmaik megvalósításában.

A világátlag felett teljesít Argentína, Lengyelország, Kanada, Peru, Kína, sőt Oroszország is, ahol 85 százalék az aránya. A lista alján 28 százalékkal a spanyolok állnak, de Brazília, Törökország, Dél-Korea és Japán se lehet büszke magára.

Magyarországon a 35 év alattiak közül 58 százalék érzi úgy, hogy egyenlőek az esélyei, míg anyagi helyzet szempontjából a legjobban élők érzik így (77 százalék). Az alábbi mondatot az összes megkérdezett 90 százaléka osztja:

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. A képesség és a tehetség számít, nem a nem.

Az átlagot a svédek 97 százaléka húzza fel, a japánok 70 százaléka pedig le. A magyar férfiak 80 százaléka szerint a képesség dönt, és nem a nem, míg a nők 86 százaléka állította ezt.

72 százalék mondta világátlagban azt, hogy társadalmi, politikai és gazdasági jogok terén egyenjogúság van. Itt a fentebb első oroszok teljesítettek a legrosszabbul 47 százalékkal, a magyarok is átlag alatt, 67 százalékot hoztak ki a kérdésből.

Összességében elmondható, hogy a magyar nők fele szerint azonosak az esélyeik a karriercélok megvalósításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik