Belföld

Megszólalt a Pedagógusok Szakszervezete a tanársztrájk listázásáról

A pedagógusok sztrájkbizottsága által kezdeményezett adatfelmérés célja a sztrájkban való részvételi hajlandóság megismerése, az adatkezelés jogalapja az érintett hozzájárulása, közölte a PSZ pénteken az MTI-vel.

A szakszervezet a Magyar Idők pénteki számában megjelentekre reagálva, miszerint jogi aggályokat és adatvédelmi kérdéseket vet fel a PSZ sztrájklistája, kifejtette: a pedagógusok sztrájkbizottsága – amelynek tagja a Pedagógusok Szakszervezete – egy esetleges sztrájk meghirdetése előtt felméri, milyen a sztrájkkészültség az érintettek körében. Ehhez elkészítette a szükséges dokumentumokat – tájékoztató levelet, a sztrájkkészség felmérésének forgatókönyvét, adatlapját -, amelyeket elküldött a felmérést végző intézményi, települési és járási titkároknak, megyei elnököknek – jelezték.

Az adatlapon a közlemény szerint az olvasható, “a Pedagógusok Sztrájkbizottsága 25 pontos követelését ismerem, azzal egyetértek, a sztrájkban való részvétel feltételeiről tájékoztatást kaptam”. Az írásbeli tájékoztatás pedig egyebek között tartalmazza: “A sztrájkban való részvételre senkit sem lehet se rábeszélni, se lebeszélni, a sztrájkhoz való csatlakozás vagy az attól való távolmaradás mindenkinek egyéni döntése.”

A PSZ közölte: az adatlapot csak a sztrájkkészség felmérésére felkért személyek kezelhetik, ahhoz mások nem férhetnek hozzá. Az adatlapon kizárólagosan az érintett nevét lehetett feltüntetni, a hozzájárulást az érintett aláírása igazolja.

A szakszervezet szerint a személyes adatok védelme biztosított, ezeket az adatokat megsemmisítik, amikor a sztrájkkészültség megszűnik vagy a sztrájk befejeződött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik