Belföld

Orbán nem örült az MNB titkosító javaslatának, de a végén rábólintott

A Népszabadság információi szerint Matolcsy György az MNB elnöke kérte Orbán Viktort a jegybanktörvény módosítására. A lap egy magas rangú fideszes forrásra hivatkozva azt írja, többek között a sokmilliárdos ingatlanvásárlások miatt aggódik Matolcsy, ugyanis ha nem lesz törvénymódosítás, nyilvánosságra kerülnek az Eiffel Palace és a Lónyay – Hatvany- villa megvételének részletei.

A jegybak körülbelül 18 milliárd forint közpénzen vásárolta meg az Eiffel Palace irodaházat, aminek egyik legfőbb tulajdonosa egy ciprusi és egy a Kis-Antillákra bejegyzett offshore cég volt, az adásvételi szerződést pedig az igazságügy-miniszter, Trócsányi László ügyvédi irodája intézte.

A lap úgy tudja, Orbán Viktor “nem volt túlságosan boldog” a módosítási ötlet miatt, ami először Balogh Ádám alelnök javaslata volt. Végül a miniszterelnök döntött arról, hogy a titkosítási javaslatot terjesszék a parlament elé. A Népszabadságnak arról nincsenek pontos információja, hogy Orbán vagy esetleg Rogán írta alá a módosításokat, köztük Matolcsy ötmilliós fizetését.

A kormánypárti képviselők hétfőn kaptak egy levelet, amiben elmagyarázták nekik a módosítások lényegét és megkapták az útmutatást, hogyan kommunikálják azt.

A hivatalos indoklás az, hogy a titkosítás azért fontos, mert az MNB működése közben keletkezett adatok egy részének megismerése veszélyeztetheti a központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekeket. Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök a lapnak elmondta, nincs miről beszélni, az MNB közpénzt kezel.

Kövér László is azt mondta erre, mi más lenne, ha nem közpénz? Ennek ellenére azért aláírja és továbbküldi Áder János államfőnek, aki valószínűleg alkotmánybírósági normakontrollt kér majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik