Belföld

Napokon belül kiengedhetik a skálás gyilkost

Az ország egyik legrettegettebb bűnözője 2008-ban még azt nyilatkozta,  ha újrakezdhetné, ugyanezt csinálná.

Napokon belül kijöhet a börtönből Bene László, aki társával, Donászi Aladárral 1989 és 1993 között tucatnyi rablást követett el, és négy gyilkosságot bizonyított rájuk a bíróság 1996-ban. A feltételes szabadulását kedden tárgyalták. Úgy döntöttek, hogy kijöhet, azonban a végzés nem jogerős, az ügyész megfellebbezte azt – írja a Blikk.

A hatvanas éveiben járó férfit és társát, Donászi Aladárt 1994-ben fogták el, két évvel azután, hogy megpróbálták kirabolni a budai Skála áruház pénzszállító autóját. Rablás közben Donászi – aki korábban Győrben egy szolgálaton kívüli rendőrt is megölt – halántékon lőtte a 23 éves kocsikísérőt, aki belehalt sérüléseibe. Bene és Donászi még ugyancsak 1992-ben „lőgyakorlatot” tartott egy erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkettejüket megölték. Ezután még több fegyveres rablást is elkövettek elfogásukig, 1996-ban pedig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték őket.

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést viszont csak 1999-ben vezették be Magyarországon, Bene büntetése így csak 25 év szabadságvesztést jelentett, de húsz év után feltételes szabadlábra bocsátható. A húsz év még 2014 tavaszán telt le, de akkor sem Bene magatartása, sem személyes meghallgatása nem győzte meg a bíróságot arról, hogy a férfit szabadon engedjék. 2019-ben mindenképpen szabadon kell engedni, bár 2008-ban még azt nyilatkozta: ha újrakezdhetné, ugyanezt csinálná. Donászi 2001-ben a rácsok mögött öngyilkos lett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik