Belföld

Civil járműveket soroz be a honvédség

Többeknek levelet küldtek, hogy adjon tájékoztatást autója állapotáról, amit elvehetnek, ha szükség lesz rá.

Többeket levélben tájékoztatott a Magyar Honvédség arról, hogy nyilvántartásba veszik autóját és rendszeres adatszolgáltatásra kötelezik a járművel kapcsolatban – írja az Index. Nem speciális munkagépekről, hanem terepjárókról és kisbuszokról van szó. Ha a honvédségnek szüksége lesz az autóra, a tulajdonos köteles lesz átadni a slusszkulcsot – írják. Aki nem reagál a levélre, akár milliós büntetést is kaphat.

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta az Indexet, hogy eddig egyetlen járművet sem vettek el, csak lajstromozzák a gépkocsiállományt, ha egyszer mégis szükség lenne rá. Ugyanakkor főleg olyan, drágább terepjárókat vettek eddig nyilvántartásba, amilyeneket sehol a világon nem használnak katonai célokra – BMW és Volvo városi terepjárókról is van szó.

A tárcánál nem mondták meg, milyen autókra számítanak, mondván, ezek nem nyilvános információk. Ha olyan helyzet áll elő, hogy szükség lesz a civil járművekre, azokra elsősorban ember- vagy ellátmány-szállítási feladatokat oszthatnak. Az autótulajdonosoknak tájékoztatniuk kell a honvédséget, ha elromlik az autó vagy nincs bevethető állapotban, ha eladják a járművet, vagy ha más hatóság is kijelölte esetleges szolgálatteljesítésre, esetleg kölcsönbe, vagy bérbe adják.

Békehelyzetben az érintettek indokolt esetben kártérítést kérhetnek – ilyen helyzet lehet, ha valaki nem tudja teljesíteni a munkáját, mert kisbusza homokzsákokat szállít árvízkor a gátakra. De akkor is lehet kártérítést kérni, ha a járműnek baja esik, sőt, még a természetes elhasználódást is figyelembe lehet vetetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik