Belföld

Verik és cigivel jutalmazzák a gyerekeket a kalocsai otthonban

A bántalmazást a gyerekek is nevelési eszközként fogják fel, ami a jogismereteik hiányát jelzi az ombudsman szerint.

Rendszeresen verik, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütik, rugdossák a gyerekeket a nevelők és a gyermekfelügyelők a kalocsai speciális gyermekotthonban – ez derült ki az alapvető jogok biztosa, Székely László jelentéséből. Az ombudsman egy bejelentés alapján kérte teljes körű vizsgálatra a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központot.

Egy gyerek arról számolt be, hogy egy szökés után öt-hat pofont kapott, egy másik pedig arról, hogy nevelője kulcscsomóval a tenyerébe csapott. Ezt a gyerekek sem bántalmazásként, hanem „figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek” fogták fel, a biztos szerint ez a gyermekek jogismeretének hiányát jelzi.

Kiderült az is, hogy a gyermekotthonban jutalmazási eszközként használták a cigarettát. Több gyermek pedig arról számolt be, hogy ritkán találkozik a gyámjával, rendszertelenül látogatják őket. Az ombudsman ezért felkérte az illetékes minisztert, hogy mérje fel: eleget tudnak-e tenni a gyámok a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a szakdolgozók, főleg a gyermekfelügyelők között nagy a fluktuáció, vannak, akik nem rendelkeznek kellő pedagógiai tapasztalattal és nem ismerik azokat az eszközöket, amelyekkel kezelni lehet a viselkedési, beilleszkedési zavarokat és az agressziót. (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik